Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie odložila případ úmrtí mladíka v lavině v Krkonoších. Pod sněhem zemřel v polovině února

Trutnovská policie uzavřela a odložila vyšetřování úmrtí sedmnáctiletého skialpinisty v lavině v Obřím dole v Krkonoších v polovině února. Kriminalisté nezjistili, že by mladík zemřel kvůli cizímu zavinění. Lavina strhla i čtyřicetiletého skialpinistu, který pád masy sněhu přežil.

"Z provedených šetření nevyplynuly žádné skutečnosti, že k úmrtí mladého muže a ke zranění staršího muže došlo cizím zaviněním. Vyšetřovatel vydal usnesení o odložení, neboť se nejedná o podezření z trestného činu," řekla mluvčí policie Iva Kormošová.

Lavinu podle informací horské služby strhl mladší skialpinista, když stoupal žlabem Úpičky v Obřím dole ke Slezskému domu. Po předchozím sjezdu žlabu si jej chtěl sjet ještě jednou. Starší skialpinista po prvním sjezdu žlabu zůstal ve svahu a svého kolegu chtěl při druhém sjezdu nafilmovat a nafotit. V Krkonoších tehdy platil druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

Pomoc záchranářů přivolal starší z mužů, který nebyl masou sněhu zcela zasypán. Na místě zasahovaly také dva vrtulníky, jeden z Hradce Králové a druhý z Liberce. Zraněného a podchlazeného staršího skialpinistu přepravil jeden z nich do traumacentra liberecké nemocnice. Utrpěl pohmožděniny, otřes mozku a zlomeniny. Mladšího muže našla horská služba pod sněhem bez známek života.

Úmrtí pod lavinami bylo letos nejhorší za 23 let. Horští záchranáři očekávají i perné léto

Horská služba hlásí za uplynulou zimu vyšší počet pátracích akcí v terénu, a to i přes vyhlášený lockdown. Bilance úmrtí pod lavinami je nejhorší za posledních 23 let. Mimořádný nápor turistů očekávají záchranáři také v létě, zejména v...

Druhou obětí lavin v letošní zimě v Krkonoších se stala pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. V neděli 14. března ji zasypala lavina v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor. Po převozu do nemocnice zemřela. Policie případ jejího úmrtí podle Kormošové nadále vyšetřuje. Žena byla na hřebenech s několika dalšími skialpinisty, kteří jí ale podle horské služby nepomohli. Část jich z místa neštěstí odjela, zbylí neměli vybavení a znalosti záchrany.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HS Krkonoše

Štítky ČR, kriminalita, rekreace, neštěstí, lavina, Krkonoše, policie, Obří důl, horská služba, Slezský dům, Krajská nemocnice Liberec, Hradec Králové, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila případ úmrtí mladíka v lavině v Krkonoších. Pod sněhem zemřel v polovině února  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.