Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Potravinová banka v Hradci Králové získala přes 10,5 tuny zboží. Sbírka se konala o víkendu

V 800 prodejnách se o víkendu v celé České republice konala potravinová sbírka. Díky ní Potravinová banka v Hradci Králové získala přes 10,5 tuny drogistického zboží a potravin. Výsledek jarní sbírky v Královéhradeckém kraji odpovídá tomu, který přinesla poslední konaná sbírka na podzim loňského roku.

Potravinová banka v Hradci Králové funguje od roku 2015 a slouží jako centrální sklad. Další sklady jsou v Královéhradeckém kraji třeba v Trutnově, Jičíně nebo Dvoře Králové nad Labem.  

Z největší části lidé přispívali potravinami. Právě trvanlivé jídlo a nejrůznější konzervy tvoří v Královéhradeckém kraji zhruba 90 procent veškerého darovaného zboží. „Z potravin převažovaly trvanlivé věci, jako těstoviny, rýže, mouka, oleje a také věci pro děti, jako dětské výživy, přesnídávky nebo sunary,“ řekl Václav Pitucha z hradecké potravinové banky. 

Víkendová potravinová sbírka v kamenných obchodech je u konce. Konat se mohla za přísných hygienických opatření. Lidé však stále mohou podpořit potřebné pomocí on-line sbírky, která trvá až do soboty 2. května.  

V Královéhradeckém kraji se do potravinové sbírky zapojilo několik desítek obchodů i velkých řetězců. Na pracovníky potravinové banky lidé mohli narazit například v obchodech Albert, Billa, Kaufland, LIDL nebo Penny Market. Do sbírky se zapojila i DM drogerie a ROSSMANN. Letošní ročník podpořily i on-line obchody Košík.cz, Rohlik.cz a iTesco. 

V současné době se v Královéhradeckém kraji nachází 762 lidí bez domova. Z toho jich je přes 120 dětí. 

Potraviny dostanou potřební  

Vybrané potraviny jsou převezeny do nejbližší potravinové banky, kde se roztřídí, zkontrolují a připraví pro odběratelské neziskové organizace. Například v roce 2018 pomohly potravinové banky 100 tisíc potřebným, prostřednictvím více než 600 neziskových organizací. 

Potraviny, které se podařilo během sbírky vybrat v Královéhradeckém kraji skončí v sociálně slabých rodinách. Část z nich dostanou samoživitelky, senioři, rodiny v krizi, lidé bez domova nebo občani, kteří mají psychické problémy nebo tělesné postižení.  

Potravinovou sbírku organizuje Česká federace potravinových bank, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru. Sbírka se pořádá od roku 2013, od roku 2019 se koná dvakrát ročně. 

Ohodnoť článek

Foto Potravinová sbírka

Štítky Potravinová sbírka, Hradec Králové, banka, sbírka, potřební, sociální, tradice, Královéhradecký, kraj, Královéhradecký kraj, jídlo, Česko, Trutnov, Jičín, Dvůr Králové nad Labem, Lidl, Tesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka v Hradci Králové získala přes 10,5 tuny zboží. Sbírka se konala o víkendu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.