Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědci z východočeské zoo vytvořili další čtyři embrya ohrožených nosorožců. Celkem jich mají devět

Mezinárodnímu vědeckému týmu se na přelomu března a dubna podařilo vytvořit další čtyři embrya nosorožců bílých severních ohrožených vyhynutím. Vědci tak mají devět zmrazených embryí. Odebírání vajíček a vytváření embryí je součástí projektu záchrany nosorožců bílých severních umělou reprodukcí. Poslední dvě samice tohoto druhu na planetě Fatu a Nájin žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni. Obě patří ZOO Dvůr Králové.

Žádná ze samic v Ol Pejetě už není schopná mládě odnosit. Vědci proto chtějí embrya vložit do samic příbuzných nosorožců bílých jižních. Míní, že bude třeba vytvořit desítky embryí.

"Výsledek posledního odběru v Keni je vynikající," uvedl ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas. Přenos embrya do náhradní matky vědci nejprve vyzkouší s méně cennými embryi nosorožců bílých jižních. "Na základě úspěšného provedení celého zákroku a potvrzené březosti s těmito embryi bude možné přistoupit k podobnému úkonu i s velmi vzácnými embryi nosorožců bílých severních," uvedl Rabas.

Vědecký tým odebral 28. března 19 vajíček od uspané samice Fatu. Vajíčka byla převezena do laboratoře Avantea v italské Cremoně, kde jich bylo 14 oplodněno spermatem uhynulého samce Suniho. Čtyři oplodněná vajíčka se vyvinula v životaschopná embrya. Embrya nyní spočívají v tekutém dusíku společně se třemi embryi získanými v roce 2019 a dvěma získanými loni v prosinci. Všechny pocházejí od dvacetileté Fatu.

Jednatřicetiletá Nájin, která je matkou Fatu, byla při posledním zákroku uvedena pouze do lehkého útlumu a vyšetřena ultrazvukem. Vědci zjistili, že nevytvořila dost vajíček a v odběru nepokračovali. Budou také řešit, zda u Nájin v budoucnu v odběru vajíček pokračovat.

V Keni projekt vstoupil do další fáze i prosincovou sterilizací samce nosorožce bílého jižního, z níž se samec Owuan úspěšně zotavil. Samec bude chováním vůči samicím jižního bílého nosorožce vědcům ukazovat ideální čas pro vložení embrya do těl náhradních matek. Zoologové vybírají vhodné samice nosorožců bílých jižních do společnosti samce, spojení zvířat plánují v příštích týdnech.

Projekt záchrany nosorožců loni na několik měsíců přerušila pandemie covidu-19, kvůli které vědci přišli nejméně o jeden odběr vajíček. Budou-li vědci moci přes pandemii do Keni dál cestovat, mělo by odebírání vajíček samic severních bílých nosorožců pokračovat ve tří- až čtyřměsíčním cyklu.

Nájin a Fatu převezli zoologové se dvěma samci ze Dvora Králové do Keni v roce 2009. Domnívali se, že africké prostředí bude pro jejich reprodukci příhodnější. Ačkoliv se zvířata pářila, ani jedna ze samic přirozeně nezabřezla. Samci Suni a Sudán uhynuli v Keni v letech 2014 a 2018. Ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ČR, Keňa, příroda, věda, zoo, nosorožci, Dvůr Králové nad Labem, FOTO, embryo, vejce, ZOO Dvůr Králové, Ol Pejeta, Přemysl Rabas, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z východočeské zoo vytvořili další čtyři embrya ohrožených nosorožců. Celkem jich mají devět  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.