Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Příprava zvonohry ve věži kostela kněze Ambrože má zelenou. Projekt schválili hradečtí památkáři

O návrat zvonohry do Zvonice ve věži kostela kněze Ambrože se začalo usilovat v roce 2009. V ten samý čas vznikla dokonce i veřejná sbírka, díky které bude celý projekt možné zrealizovat. Nyní to vypadá, že se návrat zvonohry blíží do finále. Projektu dal potřebná povolení i odbor památkové péče.

Samotné osazení zvonohry bude nesmírně náročné. Práce budou probíhat ve více než devítimetrové výšce. Samotný hudební nástroj bude mít pět desítek zvonů, které budou umístěné na ocelových nosnících. Přímo pod nimi bude zakotvena kabina, ve které bude umístěna klaviatura.  

„Mám obrovskou radost, že jsme zase blíž realizaci celého projektu, na jehož výsledek se nesmírně těším. Už vidím cílovou pásku,“ říká s úsměvem europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je patronem koncertní zvonohry. 

Samotná sbírka, která má návrat unikátního hudebního nástroje podpořit, běží už přes deset let. V současné době je na transparentním účtu 700 tisíc korun. Na kompletní dokončení chybí něco málo přes dva miliony korun, které budou použity na automatický hrací systém, zabezpečení zvonohry, kabinu s klaviaturou a elektroinstalaci.  

„Těšíme se z toho, že parametry koncertní zvonohry budou vybízet k festivalům mezinárodní úrovně a Hradec Králové navštíví i špičkoví zahraniční hudebníci tohoto oboru,“ uvedli minulý týden zástupci církve na facebookovém profilu Zvonohra Hradec Králové. 

Každý zvon má své vlastní jméno  

Každý z padesáti unikátních zvonů nese své jméno. Ten úplně první se jmenuje „město Hradec Králové, které na něj přispělo potřebnou finanční částkou. Zvon tak pomyslně nese historii krajského města, která se začala psát už v roce 1225, kdy se stalo svobodným královským městem.  

Na dalších zvonech najdeme jména jako Mistr Jan Hus, Jan Amos Komenský, Cyril a Metoděj, Biskup Vojtěch, Opat Prokop nebo Anežka Česká. Jeden z menších zvonů je vyroben i na památku Milady Horákové. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Zvonohra Hradec Králové

Štítky zvonohra, Hradec Králové, u Ambrože, nástroj, sbírka, kostel, projekt, Tomáš Zdechovský, KDU-ČSL, Jan Hus, Jan Amos Komenský, Anežka Česká, Milada Horáková, Cyril a Metoděj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava zvonohry ve věži kostela kněze Ambrože má zelenou. Projekt schválili hradečtí památkáři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.