Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči zlikvidovali další dva chovy kachen nakažených ptačí chřipkou

Hasiči dnes dopoledne v obcích Nové Město a Klamoš na Hradecku zlikvidovali dva chovy kachen zasažených ptačí chřipkou. Celkem utratili přibližně 14 tisíc kachen. Na likvidaci se podílelo asi 140 profesionálních a dobrovolných hasičů z jednotek z celého Královéhradeckého kraje.

Ptáky hasiči vynášeli z hal a usmrcovali v kontejnerech s oxidem uhličitým. V Novém Městě bylo ve třech halách přes 8000 kachen a v Klamoši ve dvou halách přes 5,5 tisíc kachen. Utracená drůbež skončila v asanačních podnicích.

Nové Město a Klamoš jsou od sebe vzdálené asi 2,5 kilometru. Letos jde o 35. a 36. ohnisko ptačí chřipky v Česku.

Oba dnes zlikvidované chovy patří firmě Perena. Od poloviny března jde o jedenáctý a dvanáctý pozitivně testovaný chov této společnosti. Do dneška bylo v dosud zasažených chovech firmy Perena na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje vybito asi 98 tisíc kachen. Veterináři již dříve uvedli, že na hospodářstvích firmy Perena byla špatně nastavena pravidla biologické bezpečnosti nebo se tato pravidla nedodržovala. Firma situaci nekomentovala.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá nedávno uvedla, že v ČR je již vybitá většina rodičovských hejn kachen. Budou-li ohniska přibývat, může podle ní nastat úplný výpadek produkce jednodenních kachňat v ČR. Situace se podle ní určitě promítne v nedostatku kachen na výkrm v ČR.

Firma Perena z Chlumce nad Cidlinou je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Společnost sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech v regionu. V roce 2019 se v nich vylíhlo 14 milionů kachňat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, chov, zdraví, drůbež, chřipka, Hradecko, kachna, ptačí chřipka, Královéhradecký kraj, Klamoš, PERENA, Česko, Chlumec nad Cidlinou, Evropa, Středočeský kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zlikvidovali další dva chovy kachen nakažených ptačí chřipkou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.