Minipivovar Beránek ve Stěžerách na Královéhradecku citelně zasáhly dopady pandemie koronaviru. Pokud se do dvou měsíců situace nezlepší, bude to pro regionální pivovar založený v roce 2018 znamenat vážný existenční problém. Situace kolem koronaviru přiměla pivovar změnit některé zaběhnuté postupy při odbytu piva a zavést nové produkty.
"Velmi nás to zasáhlo, produkce v době covidu se snížila o třetinu až polovinu. Před covidem byla roční produkce zhruba 3 tisíce hektolitrů za rok. Majitelé, aby chod pivovaru a celého objektu udrželi, si museli vzít úvěry v řádech milionů korun," řekl provozní pivovaru Zdeněk Rýdl.
Pivovar, který je v kulturní památce Harrachovského Špejcharu z roku 1737, má varnu o kapacitě 22 hektolitrů. Pro zrání piva v ležáckém sklepě jsou k dispozici CK tanky a tři přetlačné tanky. V objektu je také restaurace.
"Abychom se vůbec udrželi, začali jsme s prodejem piva přes e-shop, naši zaměstnanci půl roku jezdí s pojízdnou prodejnou piva po vesnicích v okolí Hradce Králové. Zřídili jsme také stánky například v obchodních centrech v Hradci, aby na nás lidé nezapomněli, snažíme se oslovovat prodejce potravin, řetězce. To bychom za běžné situace nedělali,” řekl Rýdl.
Pivovar nadále stáčí pivo do sudů, ale v době pandemie výrazně stoupl zájem o pivo ve skleněných a hlavně PET láhvích. Pivovar také nově zařadil do nabídky pivo stáčené do jednorázových PETajnerů, jednorázových sudů. “PETajnery mají docela úspěch. Do petek a lahví stáčíme v současnosti 80 procent produkce, minimum do sudů," řekl Rýdl.
Pivovar Beránek s logem berana nabízí standardně čtyři druhy piva, spodně kvašené ležáky a během roku příležitostně vánoční, velikonoční a jiné pivní speciály. Pivovar zásobuje pivem také partnerské provozovny.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.