Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji jsou potvrzené další dva případy ptačí chřipky. Utraceno bude 14 tisíc kachen

Státní veterinární správa potvrdila další dvě ohniska ptačí chřipky v Královéhradeckém kraji. Opět jde o chovy společnosti Perena, která byla zasažena například i ve Starém Bydžově. Tentokrát se jedná o chovy v Klamoši u Chlumce nad Cidlinou a v Novém Městě. Utraceno bude 14 tisíc kachen.

Konkrétně v těchto dvou případech jde o 35. a 36. výskyt ptačí chřipky v České republice. Stejně tak jako u jiných chovů firmy Perena, budou i tato ohniska likvidovat hasiči. „Počítáme s nasazením asi 100 profesionálních a dobrovolných hasičů," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Likvidace chovů je naplánována na středu. 

V oblasti na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje bylo od poloviny března do dneška zasaženo ptačí chřipkou již 12 chovů kachen společnosti Perena. Dosud bylo v jejích deseti chovech vybito asi 84 tisíc kachen. 

V okolí nových ohnisek veterináři vytyčí tříkilometrové pásmo. V něm budou platit mimořádná veterinární opatření.  

Podle veterinářů společnost Perena špatně nastavila pravidla biologické bezpečnosti. Další možností je, že tato opatření nebyla vůbec dodržována. „V současnosti stále probíhá u chovatele intenzivní epizootologické šetření, pro které byl na SVS založen zvláštní tým odborníků na nákazy zvířat a biologickou bezpečnost," řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček

Jednatelka firmy Perena Lenka Lešová odmítla pro ČTK situaci ve společnosti komentovat. S odkazem na nedostatek času se nevyjádřila. „Zavolejte si za tři, čtyři měsíce,“ řekla. Firma Perena z Chlumce nad Cidlinou je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Společnost sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech v regionu. V roce 2019 se tam vylíhlo 14 milionů kachňat. 

Ptactvo se udusí plynem  

Způsob usmrcení zvířat zasažených ptačí chřipkou určuje vždy Státní veterinární správa. V tomto případě půjde opět o udušení oxidem uhličitým. „V malochovech se k usmrcení ptactva mohou použít i injekční aplikace,“ potvrdil Hradecké Drbně Vorlíček. 

Ve spolupráci s veterináři a zaměstnanci firmy jsou zvířata odchycena a uložena do speciálního kontejneru. Ten se následně napustí oxidem uhličitým, který ptáky zabije. I s nimi je speciální box dekontaminován, naložen na kamion a odvezen na další zpracování.  

Spolek Zvířata nejíme aktivně bojuje za osvobození zvířat z područí člověka. S usmrcováním kachen v nakažených chovech tak nesouhlasí. „Nejen způsobit druhým smrt udušením oxidem uhličitým je projevem krutosti, ale i smrt na jatkách, která čeká na ostatní nenakažené kachny,“ napsala redakci členka spolku Michaela Vincourová. Podle jejich slov lidé ptáky zavírají do uzavřených prostor a špinavých hal jen proto, aby je po několika měsících nechali umírat s podříznutým hrdlem.   

Podle spolku by se mohlo omezit šíření ptačí chřipky zrušením chovů. „V hale s tisíci zvířaty se nemoci šíři velmi rychle. Kachny se přirozeně nikdy nepohybují v tak obrovských hejnech, k tomu je nutí člověk, který je pak i zodpovědný za to, že jsou hrůzostrašným způsobem zabity desetitisíce zubožených zvířat,“ řekla Vincourová. 

Výpadek produkce a navýšení ceny  

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je v ČR vybitá již většina rodičovských hejn kachen. Pokud budou další ohniska přibývat, může nastat úplný výpadek produkce jednodenních kachňat v České republice.  

Hrozí tak i navýšení cen v obchodech. Takto velké ztráty u chovů rodičovských kachen mohou znamenat nemalé výpadky v produkci nejen v České republice, ale i okolních státech. V celé České republice bude utracena skoro polovina rodičovských hejn.   

„Výpadek bude minimálně do konce tohoto roku a může dojít k výraznějšímu navýšení cen kachen v obchodech. Produkce se následně nahradí například kachnami z Maďarska, čehož se chovatelé kachen začínají obávat,“ řekla Dlouhá.    

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje | Zdroj ČTK

Štítky ptačí chřipka, Chlumec nad Cidlinou, Nové Město, PERENA, Klamoš, zvíře, utracení, hasiči, veterina, kachna, Královéhradecký kraj, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Starý Bydžov, veterinární lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji jsou potvrzené další dva případy ptačí chřipky. Utraceno bude 14 tisíc kachen  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.