Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji povedou strany do voleb současní poslanci. Hnutí ANO ještě váhá

Politické strany a hnutí v Královéhradeckém kraji nasadí do čela kandidátek pro říjnové sněmovní volby současné poslance, kteří v čele kandidátek stáli již v roce 2017. Za hnutí ANO by měla jako lídr opět kandidovat poslankyně a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Lídrem koalice Pirátů a hnutí STAN bude poslanec Pirátů Martin Jiránek z Trutnova. Trojkoalici ODS, KDU-ČSL a TOP 09 povede poslanec a dlouholetý starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). V čele kandidátky ČSSD bude poslanec Jan Birke a KSČM povede do voleb poslanec Zdeněk Ondráček. Z parlamentních stran kandidátky zatím nemají sestavené a svými orgány schválené ANO a SPD.

Hnutí ANO, které poslední sněmovní volby v kraji jasně vyhrálo se ziskem 32 procent hlasů, by chtělo mít o kandidátce jasno do konce května. Cílem ANO je opět zvítězit. "Do konce dubna by nominace měly dát oblastní sněmy a návrh kandidátky by měl do konce května schválit krajský sněm," řekla krajská manažerka hnutí ANO Darina Kricnarová. Již dříve dalo krajské předsednictvo podporu na lídra Kláře Dostálové, která kandidátku vedla již v roce 2017. Podle Kricnarové se očekává, že by se na čelných místech kandidátky měli objevit poslanci Jiří Mašek, Petr Sadovský či Pavel Plzák.

Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 získalo vítězné ANO pět poslaneckých mandátů z 11. Po jednom poslanci mají ČSSD, ODS, Piráti, KSČM, KDU-ČSL a SPD.

Zvítězit ve volbách a získat čtyři poslanecká křesla by v kraji chtěla i koalice Pirátů a STAN. Piráti v čele kandidátky obsadí vedle lídra Jiránka i třetí a čtvrté místo, která zaujmou Tomáš Unger z Náchoda a Michal Čepelka z Broumova. STAN na druhé místo nominoval starostu Nové Paky Josefa Cogana a na páté místo bývalého primátora Hradce Králové a současného velvyslance v Kuvajtu a Kataru Martina Dvořáka.

Ambici na vítězství má i trojkoalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. ODS kromě lídra Adamce obsadí i třetí a páté místo. Na druhém místě bude kandidovat poslanec, náměstek hradeckého hejtmana a bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Třetí místo zaujme právník a prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk (ODS). Za TOP 09 bude na čtvrtém místě kandidovat ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové Matěj Ondřej Havel. První pětici kandidátů bude uzavírat ředitel Domova důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku Antonín Stanislav (ODS).

Lídrem kandidátky ČSSD bude poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. Na druhém místě bude starostka Kopidlna na Jičínsku Hana Masáková (ČSSD) a na třetím koordinátorka projektu Senioři v krajích Jana Fröhlichová (ČSSD). Z osobností mimo ČSSD bude na 11. místě krajský zastupitel a bývalý ředitel krajských hasičů František Mencl. V týdnu z kandidátky z pátého místa odstoupil Vilém Janeček z Kvasin. Ukončil i členství ve straně. Učinil tak kvůli nesouhlasu s výsledkem sjezdu ČSSD a s následným odvoláním ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

KSČM do voleb povede poslanec Zdeněk Ondráček, který kandidátku vedl již v roce 2017. "Na dalších místech budou Kateřina Dědková z Oseku na Jičínsku, bývalá krajská radní pro školství Táňa Šormová a bývalá poslankyně Soňa Marková," řekla krajská předsedkyně KSČM Věra Žižková.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) podle krajské předsedkyně Andrey Pajgerové zatím kandidátku sestavenou nemá. "Kvůli epidemii se zatím nemohla konat krajská konference, která by složení kandidátky projednala," řekla. Poslanec SPD za hradecký kraj Zdeněk Podal již dříve řekl, že o kandidatuře neuvažuje.

Kvůli epidemii koronaviru strany při debatách o kandidátech či při hlasováních využily dříve nepoužívaných metod. Například lidovci pořádali k představení kandidátů nominační videokonferenci. Sociální demokraté a komunisté schvalovali kandidátky na on-line konferencích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Tománek

Štítky ČR, volby, sněmovna, Královéhradecký, kraj, 2021, poslanec, kandidátka, ANO 2011, Královéhradecký kraj, ČSSD, ODS, Česká pirátská strana, KSČM, Svoboda a přímá demokracie, Trutnov, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji povedou strany do voleb současní poslanci. Hnutí ANO ještě váhá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.