Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V minulém roce bylo nejbezpečněji na silnicích Hradce Králové. Stalo se tu nejméně vážných nehod v ČR

Nejbezpečnější silnice mezi krajskými městy měl v minulém roce Hradec Králové. Vyplývá to z přehledu, který zveřejnila Generali Česká pojišťovna. Ta sestavila dva žebříčky. Ten, který hodnotí silnice v krajských městech vyhrála naše metropole. Druhý žebříček se zaměřuje na okresní města. Se stejným skóre se na první pozici umístilo třináct měst. Mezi nimi i Jičín a Rychnov nad Kněžnou.

Index bezpečnosti silnic, který Generali Česká pojišťovna pravidelně vydává od roku 2004, hodnotí bezpečnost silnic krajských a okresních měst. 

Hradec Králové se může chlubit titulem Nejbezpečnější silnice roku 2020. Podle údajů pojišťovny na území devadesátitisícového města nezemřel ani jeden člověk. Vážné dopravní nehody se zde staly pouze tři.  

Celkové pořadí je skládáno z indexu, do kterého se započítávají počty smrtelných dopravních nehod a nehod, které končí vážným zraněním. Následně je tento index přepočítán na počet obyvatel ve městě. Podle tohoto žebříčku se hned na druhém a třetím místě umístila Olomouc a Karlovy Vary. 

Největší zlepšení zaznamenala meziročně z krajských metropolí Ostrava, která se z desátého místa v roce 2019 posunula na čtvrtou příčku v roce 2020. Podobně je na tom aktuální lídr Hradec Králové, který se v roce 2019 umístil až na místě šestém. Bezpečnost na silnicích se naopak zhoršila ve Zlíně. 

Dvě nejbezpečnější okresní města  

Druhý žebříček sleduje stejný index v okresních městech. Na prvním místě je letos 13 měst, z toho tři v Královéhradeckém kraji; Jičín, Rychnov nad Kněžnou a zmíněný Hradec Králové. Všechny se obešly bez vážných dopravních nehod. Naopak nejméně bezpečné byly silnice okresních měst Frýdek-Místek a Mladá Boleslav.  

Nejhůře z okresních měst v Královéhradeckém kraji na tom je Náchod. Ten se umístil až na 57 místě z celkového počtu 59. měst. Na pomyslném předposledním místě je Trutnov, ten obsadil 52. pozici.  

Kompletní žebříček krajských měst:  

1. Hradec Králové; 2. Olomouc; 3. Karlovy Vary; 4. Ostrava; 5. Jihlava; 6. Pardubice; 7. Liberec; 8. Praha; 9. Ústí nad Labem; 10. České Budějovice; 11. Zlín; 12. Plzeň; 13. Brno 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky doprava, index, bezpečnost, žebříček, Generali Česká pojišťovna, nehoda, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, silnice, Hradec Králové, krajské město, Česko, Olomouc, Karlovy Vary, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V minulém roce bylo nejbezpečněji na silnicích Hradce Králové. Stalo se tu nejméně vážných nehod v ČR  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.