Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak připravit kolo na sezonu v pěti krocích

PR článek

I přes aprílové počasí řada z nás již oprášila své kolo ve sklepě nebo garáži a těší se, že vyrazí na pořádný výlet do přírody. Ideální je dát jednoduše svého dvoukolého miláčka do servisu, kde Vám vše zkontrolují. Většina z nás se však o své kolo stará svépomocí. Na co je třeba dát si pozor, aby nedošlo k poškození kola, nebo dokonce nehodám? Díky odborníkům z Mojekolo přináší Tým silniční bezpečnosti jednoduchý návod, jak si kolo připravíte na sezonu v 5 krocích, ať vás může celou sezonu zase spolehlivě vozit.

1. Kolo pořádně omyjte

Vezměte hadřík, kýbl s vlažnou vodou, jemný čisticí prostředek speciálně určený pro mytí kol a celý rám pořádně umyjte. Věnujte pozornost i špatně dostupným částem a odstraňte veškeré nečistoty, které se na kole za minulou sezónu stihly usadit. Nakonec celé kolo opláchněte mírným proudem vody, osušte a ošetřete přípravkem na leštění nebo impregnaci.

Očistnou kúru dopřejte i řetězu, kazetě a převodníku. Hlavně na řetěz se lepí nečistoty a prach, které po čase tvrdnou a zvyšují opotřebení všech částí pohonu. Pokud máte na řetězu zatvrdlou vrstvu "něčeho", můžete ho očistit kartáčem s tvrdými štětinami a pak ho ideálně vyprat v pračce na řetěz. Kazetu i převodník očistěte zub po zubu speciálním kartáčem, nebo použijte starý zubní kartáček, abyste se dostali i mezi jednotlivá ozubená kola. Nakonec řetěz promažte speciálním olejem a přebytečné mazivo otřete hadříkem. POZOR! Maže se vždy pouze řetěz nikoliv kazeta a převodník.

Pravidelně po každé jízdě a obzvlášť před sezonou očistěte i hladkou plochu přední vidlice. Stačí otřít nohy vidlice hadříkem a těsnění promazat olejem na vidlice, párkrát zapružit a pak přebytky oleje setřít. Dle pokynů od výrobce zkontrolujte správný tlak ve vidlici, případně zadním tlumiči.

2. Zkontrolujte pláště a kola

Pokud kolo „nedejbože“ stálo celou zimu na prázdných pláštích, nahustěte je a zkontrolujte, jestli neztrácí tlak. Pokud vzduch uniká, bude to chtít nové duše. Zkontrolujte i pláště. Pokud pneumatiky vypadají opotřebeně, zpuchřele, nebo jsou na nich viditelné praskliny, obujte nový pár.

Zkontrolujte i kola, jestli nehází do stran nebo nahoru. Případná osma se dá docentrovat, ale pokud s tím nemáte zkušenosti, raději to přenechte odborníkům, například v servisech MOJEKOLO.

3. Mrkněte na brzdy a řazení

Důležité je zkontrolovat stav a účinnost brzd. U ráfkových brzd se zaměřte na stupeň opotřebení brzdových špalků, u kotoučových zase brzdových destiček. Chod brzdových páček se dá naštelovat regulačním šroubkem, ale pokud budete mít o účinnosti brzd jakékoliv pochybnosti, raději si je nechte odborně seřídit.

Ověřte i seřízení a přesnost přehazovačky a přesmykače. Zkušenější bikeři si řazení seřizují sami, ale není ostuda nechat to odbornících.

4. Dotáhněte všechny šrouby

Vezměte si k ruce sadu klíčů a postupně projděte všechny šrouby a šroubky na kole. Volné šrouby dotáhněte. Zkontrolujte zejména hlavové složení, řídítka, všechny čepy a šrouby na uložení tlumiče a zadní stavby. Ale s dotahováním to nepřehánějte, příliš utažené šrouby mohou poničit závity.

5. Vezměte kolo na testovací jízdu

Máme umyto, seřízeno a dotaženo. Můžeme vyrazit. Na začátek si naplánujte raději kratší okruh a chování kola sledujte. Kdyby se vám během jízdy cokoliv nezdálo, objednejte se raději na servis.

Nezapomeňte také na povinnou výbavu kola, která má pomoci k bezpečné jízdě a viditelnosti cyklistů na silnici. Na kole jen s přilbou!

Hlavním cílem projektu Na kole jen s přilbou je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR zapříčiněných nepoužitím, či nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole prostřednictvím komunikační kampaně. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Mezi významné partnery patří Policie ČR, Horská služba ČR, společnost ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o. a podnik Lesy České republiky, s. p.

Ohodnoť článek

Štítky kolo, sezona, příprava, servis, prevence, přehled, PR, Bezpečně na silnicích, vidlice, Policie České republiky, Horská služba České republiky, Lesy České republiky, Česká kancelář pojistitelů, ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak připravit kolo na sezonu v pěti krocích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.