Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Arenberger navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Uvedla to dnes Česká televize. Od pondělí, kdy už v zemi nebude platit nouzový stav, má začít platit, že se pod širým nebem může shromáždit až 20 lidí a uvnitř deset. Arenberger už v pátek uvedl, že se mu toto mírnější opatření nelíbí. Vzniklo v první polovině tohoto týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože ještě nebyl ministrem.

Dnešní rozhodnutí ministra musí do 48 hodin schválit vláda. Sejde se v pondělí odpoledne. V pondělí tak bude ještě platit mírnější opatření, které dovoluje například na venkovních sportovištích setkání až 20 lidí.

Podle pandemického zákona nelze omezovat lidi v tom, jestli jich pohromadě bude víc, nebo méně. "Nejde to. Lidé ale musí naše mimořádné opatření respektovat, dokud ho nezruší soud. On ho zrušit může," řekl Arenberger už v pátek. Ministerstvo už kvůli tomu obdrželo předžalobní výzvu České komory fitness.

Podle dřívějšího Arenbergerova vyjádření může být větší shromažďování riziko. Z lékařského hlediska souhlasí se stanoviskem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Skupina vedená epidemiologem a členem Rady vlády pro zdravotní rizika Petrem Smejkalem upozornila na to, že umožnění setkávání až deseti lidí uvnitř a 20 venku může být epidemickým rizikem. Omezení shromažďování považuje za jedno z neúčinnějších opatření proti šíření epidemie nového typu koronaviru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Petr Arenberger, ANO 2011, Česká televize, Petr Smejkal, pandemický zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arenberger navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.