Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ze staré věznice v Trutnově by mohla vzniknout nová Galerie draka. Původně fungovala jako basa gestapa

Na začátku roku oslovila radnice v Trutnově veřejnost, aby předložila návrhy na využití staré budovy věznice. Do současné doby získalo město devět nápadů, jen některé z nich jsou podle vedení města realizovatelné. Budova městské věznice byla postavena na začátku 19. století.

Veřejnost by na místě staré třípatrové budovy ráda viděla například depozitáře a Muzeum Podkrkonoší, novou a větší Galerii draka, spolkový dům, stomatologické středisko, zábavní centrum pro děti a dospělé nebo Dům technických dovedností a FabLab. 

„Těmi nejpodrobněji a nejlépe zpracovanými jsou návrhy na zázemí muzea, na novou Galerii draka a na Dům technických dovedností a FabLab. Tyto projekty považujeme za realizovatelné a budeme o nich dále jednat,“ řekl starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). 

Podle vedení města nebyly ostatní návrhy dostatečně zpracované nebo není možné je zrealizovat. Radnice navíc musí dodržet podmínky státu, od kterého budovu převzala. Jedna z nich mluví například o zákazu provozování komerčních projektů. Zábavní centrum pro děti a dospělé tak nepřichází v úvahu.  

S autory realizovatelných projektů se chce sejít vedení města. „Bude nás zajímat podrobnější ekonomika provozu, náklady na rekonstrukci, vstupní investice a možnost sdílení s jinými projekty,“ říká místostarosta Trutnova Tomáš Eichler (Piráti a nezávislí Trutnov). Samotné návrhy, které se dostanou do finále posoudí rada města. Radnice chce, aby budova sloužila co nejvíce lidem.  

Město se chce na financování opravy podílet, v ideálním případě za použití dotací. „Přál bych si, aby věznice po tolika letech znovu ožila a nově sloužila k bohulibějším účelům, než ke kterým byla původně zřízena,“ říká Adamec. 

Budova sloužila jako věznice gestapa 

Městská věznice byla postavena na začátku 19. století a vystřídalo se v ní přes dvacet tisíc vězňů. Za 2. světové války sloužila jako věznice gestapa, následně jako klasická státní věznice. Jak šel čas, měnilo se i využití budovy. Fungovala jako sídlo archivu a naposledy jako sklad civilní ochrany. 

Z kraje nového tisíciletí byl sklad zrušen a od té doby se budova nevyužívá a zeje prázdnotou. „Věznice má dvě patra a podkroví, její konstrukce a vnitřní dispozice stále odpovídají původnímu účelu stavby. Cely jsou zachované, objekt má masivní zdi a klenuté stropy,“ dodává Eichler. 

Do nedávna byla budova majetkem státu. „Nelíbilo se nám, v jakém je věznice stavu. Když jsme v roce 2018 zjistili, že ji chce Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dát do dražby, iniciovali jsme jednání s tím, že máme o objekt zájem,“ vysvětluje Ivan Adamec. 

Věznice byla přepsána na město koncem léta loňského roku. „Díky skvělé spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových jsme úspěšně zvládli roční proces převodu objektu do majetku města,“ dodal místostarosta. Město na oplátku slíbilo, že budou budovu využívat ve veřejném zájmu, nikoli pro komerční aktivity. 

Ohodnoť článek

Foto Michaela Dědková

Štítky věznice, Trutnov, návrh, veřejnost, plán, budova, rekonstrukce, stát, radnice, drak, Nová galerie, projekt, Ivan Adamec, Tomáš Eichler, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ODS, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze staré věznice v Trutnově by mohla vzniknout nová Galerie draka. Původně fungovala jako basa gestapa  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.