Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji budou pokračovat. Ministerstvo připravuje další kola

I v následujícím období budou moct lidé žádat o peníze na výměnu neekologických kotlů. Počítá s tím Královéhradecký kraj, který upozornil na novou dotační výzvu ministerstva životního prostředí. To hodlá do všech krajů rozdělit přes pět miliard korun.

„Jednotlivé kraje následně připraví vlastní dotační programy určené uchazečům o výměnu zdroje vytápění. Opět bude možné měnit kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním, které nesplňují limity třetí nebo vyšší emisní třídy,“ vysvětluje radní Adam Valenta (Piráti). 

Hejtmanství se s ministerstvem snaží najít cestu i pro finanční podporu na plynové kondenzační kotle. Společně s tepelnými čerpadly je o ně čím dál tím větší zájem.  

Díky takzvaným kotlíkovým dotacím se v Královéhradeckém kraji vyměnilo přes šest tisíc starých kotlů. Na ně si žadatelé rozdělili přes 550 milionů korun. Přestože již od září roku 2022 nebude možné topit v kotlích první a druhé emisní třídy, stále jich využívá velké množství domácností. 

Program výměny starých kotlů v České republice začal v červenci 2015, kdy ministerstvo životního prostředí vyhlásilo tzv. kotlíkové dotace. Podle ministerstva výměna kotlů v první a druhé dotační vlně pomohla zlepšit ovzduší v zemi. Mimo jiné ročně snížila emise tuhých znečišťujících látek o 2700 tun, emise CO2 o 388.000 tun a emise jemných částic o 427 tun. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky kotel, uhlí, palivo, dotace, Královéhradecký, kraj, podpora, výměna, Královéhradecký kraj, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česká pirátská strana, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji budou pokračovat. Ministerstvo připravuje další kola  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.