Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Královéhradecký kraj má potvrzený další případ ptačí chřipky. Zasažený je chov ve Starém Bydžově

Veterináři potvrdili další tři ohniska ptačí chřipky. V Královéhradeckém kraji jde o chov firmy Perena ve Starém Bydžově, kde je zhruba devět tisíc kachen. Další jsou v obci Třebotov v Praze – západ a ve Vysočanech na Tachovsku.

„Letos tak byla choroba potvrzena v 31 ohniscích v chovech drůbeže a v 19 případech u volně žijících ptáků,“ popisuje celorepublikovou situaci mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V chovu Pereny provedli veterináři testy, protože v něm významně poklesla snůška vajec. V dalších dvou chovech uhynula většina ptáků. 

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je v ČR vybitá již většina rodičovských hejn kachen. Pokud budou další ohniska přibývat, může nastat úplný výpadek produkce jednodenních kachňat v České republice. 

Hrozí tak i navýšení cen v obchodech. Takto velké ztráty u chovů rodičovských kachen mohou znamenat nemalé výpadky v produkci nejen v České republice, ale i okolních státech. V celé České republice bude utracena skoro polovina rodičovských hejn.  

„Výpadek bude minimálně do konce tohoto roku a může dojít k výraznějšímu navýšení cen kachen v obchodech. Produkce se následně nahradí například kachnami z Maďarska, čehož se chovatelé kachen začínají obávat,“ řekla Dlouhá.   

Ptačí chřipka byla v Královéhradeckém kraji potvrzena naposledy v roce 2017. Během ní byly zasaženy některé malochovy drůbeže na Trutnovsku.   

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ptačí chřipka, Starý Bydžov, Královéhradecký, kraj, nemoc, HZS, hasiči, Královéhradecký kraj, kachna, PERENA, Česko, Praha, okres Tachov, Třebotov, Vysočany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj má potvrzený další případ ptačí chřipky. Zasažený je chov ve Starém Bydžově  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.