Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jičín dnes vyzkouší celoplošný test výstražného systému

Dnes (tj. 1. dubna) vyzkouší město Jičín celoplošný výstražný systém. Půjde o zhruba jedenáctiminutové hlášení ze všech hlásičů ve městě. Poslední test podobného rozsahu radnice uskutečnila v roce 2016.

„Během hlášení budou v terénu působit pracovníci městského úřadu a také dobrovolníci, kteří budou zaznamenávat funkčnost jednotlivých přístrojů. Zapojeni budou také zástupci osadních výborů a test proběhne v daný čas rovněž v místních částech Robousy, Popovice, Sedličky, Moravčice a Hubálov,“ potvrdil mluvčí radnice Jan Jireš

Jelikož budou pracovníci kontrolovat více hlásičů najednou, je třeba aby byla zkouška co nejdelší. Vadné hlásiče budou nahlášeny servisní společnosti.  

Obyvatelé Jičína prakticky nepoznají, že jde o zkoušku výstražného systému. Z hlásičů zazní povídka O pyšné noční košilce z knihy Povídání o pejskovi a kočičce: Jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech od Josefa Čapka. 

„Děkujeme za pochopení a věříme, že povídka Josefa Čapka bude milým zpestřením všedního dne. Zkouška výstražného systému v tomto rozsahu je mimořádná, a pakliže nedojde k velkým, nečekaným technickým problémům, v dohledné době se nebude opakovat,“ potvrdil mluvčí radnice.  

Svůj hlásící bezpečnostní systém má Jičín od roku 2014, kdy ho radnice nechala nainstalovat za zhruba pět milionů korun. 90 procent těchto nákladů pokryla dotace. Systém se pořizoval pro rychlé informování v krizových situacích – tehdy se nejčastěji mluvilo o povodních a požárech. 

Poslední zkouška v podobném rozsahu se uskutečnila v roce 2016. Systém byl průběžně servisován a rozšiřován. Zřizovaly se i nové hlásiče.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jičín, výstraha, zkouška, město, pohádka, pejsek, kočička, test, bezpečnost, Josef Čapek, Moravčice, Robousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín dnes vyzkouší celoplošný test výstražného systému  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.