Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nedodržování covidových opatření a nepovolené starty. Bývalý zaměstnanec popisuje podmínky na hradeckém letišti

Na redakci Hradecké Drbny se obrátil jeden z bývalých zaměstnanců Leteckých služeb Hradec Králové. Ve své výpovědi popsal nevyhovující a stresové pracovní podmínky, nedodržování covidových opatření i sporný start letadla z uzavřené dráhy. Některými ze skutečností se zabývala i inspekce práce. Dodržování hygienických podmínek v těchto dnech prověřuje Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje. Vedení společnosti odmítá, že by pochybilo.

„Na letišti již dlouho dochází k porušování hygienických opatření, v první vlně pandemie nedocházelo ani k vybavování zaměstnanců sterilními respirátory ani rouškami,“ popsal Jiří S. (redakce pravé jméno bývalého zaměstnance zná, na jeho přání ho nezveřejňuje). Podle jeho slov vedení záměrně vytváří tlak na některé své zaměstnance.  

„Jeden ze zaměstnanců byl v rizikovém kontaktu s dispečerem věže. Tento zaměstnanec nenastoupil do nařízené karantény a tím pravděpodobně nakazil kolegyni, která prodělala těžší průběh onemocnění COVID-19,“ popisuje pan Jiří ve svém e-mailu.   

Redakce proto kontaktovala ředitele Leteckých služeb Hradec Králové s žádostí o vyjádření k závažnému nařčení. Rind jakékoli pochybnosti ohledně nedodržování hygienických nařízení striktně odmítá. „Důrazně se ohrazuji proti tvrzení, že by nebyla dodržována pravidla a opatření stanovená v boji proti onemocnění COVID-19, a že je vytvářen jakýkoliv nátlak na zaměstnance v tom smyslu, jak uvádí váš zdroj,“ řekl ředitel Pavla Rind. Doplňuje, že se výše zmiňovaný zaměstnanec hygienikům nenahlásil sám. To, že by ho k tomu zaměstnavatel vyzval, ředitel také popřel.  

V oficiálním prohlášení nám ředitel potvrdil, že nemá informace o nákazách uvnitř společnosti. Odmítl tvrzení, že by se onemocnění COVID-19 šířilo přímo na pracovišti mezi personálem letiště. Podle jeho slov jsou veškerá nařízení dodržována a přesně stanovena v interním nařízení. 

V souvislosti s možným pochybením v dodržování opatření provedla ve společnosti Krajská hygienická kontrola Královéhradeckého kraje inspekci. „Kontrola ještě nebyla uzavřena. Kontrolovaná osoba tak zatím nemá k dispozici protokol z kontroly, ke kterému má možnost se vyjádřit. Aktuálně tedy není možné sdělovat podrobnější informace,“ potvrdila mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.  

Krajská hygienická stanice kontrolovala i zázemí personálu. Někteří ze zaměstnanců si údajně stěžují na nedostačující sociální zázemí, nepoužitelné sprchy nebo chybějící teplou vodu v některých objektech letiště. Z fotek je patrné, že do některých budov zatéká.  

Nepovolený start z uzavřeného letiště  

Jiří S. upozornil i na sporný start letadla, ke kterému došlo už 17. února. Věž pilota upozornila na to, že je kvůli počasí uzavřená runway, avšak letadlo i přesto odletělo. Podle Jiřího se tak stalo po telefonickém rozhovoru s ředitelem. „V letounech jsou v některých případech na palubě i nezletilé děti, a díky tomuto chování ředitele společnosti je ohrožována i jejich bezpečnost,“ napsal k incidentu Jiří S. 

Ředitel letiště nám informaci o nepovoleném startu potvrdil, odmítl však tvrzení, že pilot dostal zelenou právě od něho. „To se nezakládá na pravdě,“ ohradil se. Celou situací se nyní zabývá Úřad pro civilní letectví. „Vzhledem k aktuálnímu stavu řízení nejsem schopen podat bližší informace. A to ani pokud se týká případných výsledků řízení nebo postihu, které budou záležet na případné klasifikaci události,“ napsal mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký. Podle ředitele leteckých služeb se pilot na Úřad pro civilní letectví nahlásit sám.  

Letecké služby Hradce Králové nemají za úkol řídit leteckou dopravu v oblasti letiště. Pouze poskytují informace pilotům, kteří se nachází v okolí letiště (tedy v kruhu o poloměru pět kilometrů). 

Nevyhovující a stresové podmínky na pracovišti  

V září loňského roku ve společnosti Letecké služby Hradec Králové provedl kontrolu Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj. V závěrečné zprávě (kterou má redakce k dispozici) je potvrzeno, že ke stresovým podmínkám na pracovišti mohlo docházet.  

Ve zprávě je doslova napsáno: „K dotazování bylo vybráno celkem sedm zaměstnanců v té době přítomných na směně. Na základě vyhodnocení takto poskytnutých informací byly identifikovány možné příčiny vzniku stresu na pracovišti a tím vznik nepříznivých pracovních podmínek.“ 

Zpráva nadále potvrzuje, že ředitel poskytl podrobný popis interních postupů v oblasti organizace práce, komunikace a plánování směn. Podle ředitele bylo inspektorátu předloženo 16 bodů, které tvrzení zaměstnanců vyvrací. “S ohledem na protichůdnost jednotlivých tvrzení tak nebylo možné učinit ve věci jednoznačný závěr,” shrnuje správa o výsledku kontroly.  

 Ještě před nedávnem však podle Jiřího S. docházelo například k nedodržování povinného odpočinku mezi směnami. „Manažeři od zaměstnanců tyto informace dostávají pravidelně. Vždy jsou ale okřiknuti, ať neřeší blbosti,” napsal pan Jiří. Podle ředitele jsou ve společnosti nastavené takové mechanismy, které podobné porušování nařízení neumožňují. “V tomto směru žádný podmět vedení společnosti neobdrželo,” oponuje Rind.  

Jako příklad zmiňuje hasiče, kteří ve své pracovní době chodí sekat trávník v areálu letiště. Podle ředitele to umožňuje dodatek pracovní smlouvy. Na tyto práce jsou pak posíláni pouze ti hasiči, kteří nemusí držet pohotovost. „Bezpečnost letového provozu a pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci jsou vždy naší prioritou a je jim věnována patřičná pozornost,“ dodává ředitel.  

Dle aktuálně platných nařízení musí být hasiči na místě neštěstí do dvou minut od vyhlášení poplachu. Do tří minut musí být aplikována hasební látka.  

Letecké služby Hradec Králové je akciová společnost vlastněná Hradcem Králové. V roce 2020 radnice investovala do provozu společnost zhruba 20,5 milionu korun. Část z těchto vynaložených peněz se magistrátu vrací v podobě vratek.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto LSHK | redakce

Štítky LSHK, Letecké služby, Hradec Králové, podmínky, stres, kontrola, letiště, zaměstnanec, nepovolený start, ředitel, KHS, inspekce, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice, Drbna.cz, COVID-19, nemoc, Úřad pro civilní letectví, Inspektorát práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tom Edmond

Pro Gabriela: vetu " Vez poskytuje jen sluzbu rizení letoveho provozu" si dejte do ramecku a placejte se do hrudi jakej jste pilot, to si snad delate srandu, ne? Co jsem slysel, tak se tam deji mnohem horsi zverstva

Úterý, 30. března 2021, 00:14Odpovědět

Tom Edmond

Seru Kazdyho- Kecy, jakej hluk, Migy a Sucka na vas. Auta vas nestvou? ty jsou taky hlucny. kdyz je nekde letiste, holt tam jsou letadla, akorat nektery lidi už jsou paranoidni a precitliveli. Nebo by se jim libilo, kdyby misto letiste tam byly pozemky pro baraky...

Úterý, 30. března 2021, 00:09Odpovědět

Seru Kazdyho

Hradecké letiště si dělá co chce tady to letá den co den sobota neděle okres neokres kdo má prachy tak si dělá co chce normální lidi jsou obtěžováni hlukem není den kdy by byl klid létají nízko nad obcemi veškerá slušnost je jim cizí jen prachy a prachy ohledy stranou bezohlednost a nic víc Hradecká radnice s tím nic nedělá asi jim na občanech nezáleží humus

Pondělí, 29. března 2021, 22:15Odpovědět

Hanah Nová

Pan Jaroslav bude zřejmě také velký odborník. Hradecké letiště nemá "službu řízení letového provozu". A to že je rozhodnutí na pilotovi článek nezpochybňuje. Pojednává o tom, že pilotovo rozhodnutí bylo hrubým porušením předpisů. Běžte si to raději znovu nastudovat. Spolu s tím zákoníkem práce, než budete plkat o tělocviku se sekačkou.

Pondělí, 29. března 2021, 21:52Odpovědět

Jaroslav Gabriel

Zřejmě jde o propuštěného zaměstnance, který se chce pomstít bývalému zaměstnavateli. K tomu mě vede hlavně jedno: Věž poskytuje jen službu řízení letového provozu. Rozhodnutí a odpovědnost je vždy na kapitánovi letadla. To ví každý, kdo měl s letadly někdy co dělat. Ohledně hasičů je to podobně. Místo tělocvičny klidně mohou sekat trávu. Nevidím na tom nic špatného. Zákoník práce říká celkem jasně, jaké jsou povinnosti zaměstnavatele a jaké zaměstnance. Pán je zřejmě velký odborník a nedivím se, že byl odejit. Letu zdar!

Pondělí, 29. března 2021, 20:40Odpovědět

Nedodržování covidových opatření a nepovolené starty. Bývalý zaměstnanec popisuje podmínky na hradeckém letišti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.