Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce Benešovky má zelenou. Městu se podařilo získat souhlas od majitele prodejny elektra

V Hradci Králové se daří rozhýbat staré projekty. Po fotbalovém stadionu se začalo mluvit o rekonstrukci Velkého náměstí. Nyní přišla zpráva, že se radnice dohodla s prodejcem elektra, který rekonstrukci blokoval. Smlouvu s Milanem Moupicem magistrát podepsal včera.

Třída Edvarda Beneše (dříve Marxova třída) na Moravském Předměstí v Hradci Králové měří zhruba 1.200 metrů. Začíná u kruhového objezdu s Palachovou ulicí a končí u výjezdní stanice záchranné služby. Podle údajů z radnice zde aktuálně bydlí zhruba 10 tisíc lidí. 

Minulý rok podepsal Magistrát města Hradec Králové smlouvu o spolupráci se zástupci společenství vlastníků jednotek na Benešově třídě. Zároveň získal i 75 procent souhlasů od vlastníků dotčených pozemků. Získání územního rozhodnutí ale poslední čtyři roky stálo na dohodě mezi radnicí a Milanem Moupicem, který vlastní na Benešově třídě malý obchod. 

Právě proto na konci roku město navrhlo, že obchod vymění za jiný komerční objekt. Majitel obchodu by tak dostal nové prostory a jeho stará provozovna by se mohla zbourat. Právě to bylo do včerejšího odpoledne nutné k zahájení územního řízení.  

„Po mnoha letech velmi složitých jednání jsme konečně dospěli k dohodě s majitelem prodejny elektromateriálu, který odmítal dát souhlas do územního řízení. Ve čtvrtek se podařilo odboru a majetku města získat jeho podpis a uzavřít smlouvu,“ potvrdil redakci v SMS zprávě náměstek primátora Pavel Marek (ANO).  

Oprava Benešovky by měla vyjít na miliardu  

Díky uzavření smlouvy tak rekonstrukci prakticky nic nebrání. Budou ale peníze? Rekonstrukce na největším panelovém sídlišti ve městě bude nákladná. Stát by měla jednu miliardu korun. Hradec ji chce zaplatit z úvěru, na část rekonstrukce se bude snažit získat dotace z fondů Evropské unie a norských fondů. 

Finančně nejnáročnější bude rekonstrukce podzemní části Benešovy třídy s výstavbou podzemních garáží. Ta by mohla spolykat až 75 procent odhadovaných nákladů. „Dotace bychom chtěli získat na rekonstrukci veřejných prostorů na povrchu," řekla náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO).  

V současné době je třeba získat územní rozhodnutí, které blokovala výše zmíněná prodejna elektromateriálu. „Poté bude zpracována projektová dokumentace pro stavební řízení a podána žádost o stavební povolení. Po vydání stavebního povolení projektant zpracuje zadávací a prováděcí dokumentaci, na základě které proběhne výběrové řízení na zhotovitele," řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). Ještě v polovině loňského roku chtělo město začít s rekonstrukcí v roce 2024. 

Benešovka měla být chloubou Hradce Králové 

„Ještě za socialismu byl na Benešovce obchod na obchodu. Jezdila jsem tudy s kočárkem a žádné místo nebylo prázdné,“ vzpomíná Dagmar Pirková, která bydlí opodál. Šlo například o Fitness shop, Včelařské potřeby, obchod s pokladnami a regály, Prior nebo Podlahářství. 

Ještě dnes můžeme zhruba v polovině třídy narazit na ceduli „Autoservis, Autobazar“. Šipka však odkazuje ke 100 metrů vzdálené garáži, kterou už desítky let nikdo neudržuje. Prakticky hned na tom samém místě najdeme i poutač na obchod s mořskými plody. Na první pohled je však jasné, že poslední ryba tu byla před více než 15 lety. 

„Po revoluci to šlo od desíti k pěti. Nikdo si toho nevšímal a dopadlo to takhle,“ řekl František Pirk, manžel Dagmary. Nejvíc si stěžuje na rozpadlé a propadající se chodníky, které už na několika místech Technické služby Hradec Králové uzavřely. 

„Na Benešovce tenkrát bydleli vysoce postavení lidé. To nebylo bydlení pro obyčejné. To byl samý lampasák, policajt nebo politik,“ vzpomíná Dagmar. Podle ní se v 70. letech minulého století neřešilo, zda člověk bydlí v králikárně. V dnešní době už to může řadě lidí vadit. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Benešova třída, Benešovka, Hradec Králové, dohoda, smlouva, rekonstrukce, územní řízení, příprava, elektro, obchod, Edvard Beneš, radnice, Velké náměstí, Magistrát města Hradec Králové, ANO 2011, Evropská unie, Moravské Předměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Benešovky má zelenou. Městu se podařilo získat souhlas od majitele prodejny elektra  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.