Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: V noci na neděli nás čeká změna času. Podle vědců je zimní čas nejlepší

Dnes v noci proběhne změna na letní čas. Ve dvě hodiny v noci přesuneme velkou ručičku o hodinu dopředu. Dnešní noc si tak o hodinu zkrátíme. Změnu času kritizují odborníci i široká veřejnost. Zrušením změny času se už zabývala i Evropská unie. Ovšem kvůli pandemii bylo vše odloženo na neurčito. Zpět na standardní čas Česká republika přejde až 31. října 2021.

Odborníci mají jasno, podle nich je lepším časem ten standardní – nesprávně označovaný jako zimní. „Jediný správný je tedy – přírodní – standardní středoevropský čas, kdy je den symetrický a Slunce v poledne nejvýš nad obzorem. Česká republika, která leží na 15. poledníku, má k tomu ideální polohu,“ zazněla na odborném semináři v roce 2019. Toho se zúčastnila celá řada odborníků, vědců a politiků z České republiky a celé Evropy.  

Letní čas prodlouží v zimě život ve tmě 

A proč vědci nedoporučují přiklonit se k letní variantě? Pokud bychom po celý rok zůstali u letního – sociálního – času, v zimních dnech bychom ranní pobyt ve tmě ještě prodloužili. To by vedlo k nespavosti významné části našich obyvatel, pozorovali bychom dopad na psychiku člověka, narušení metabolismu, vč. obezity, zřejmě i zvýšeného rizika některých nádorových onemocnění.  

Podle Aleny Sumové z Fyziologického ústavu Akademie věd by trvalé zavedení letního času bylo horší než stávající střídání. 

S tím však nesouhlasí celá řada lidí, kteří by rádi ponechali právě letní čas. Hradeckou Drbnu proto zajímá, jak na střídání času nahlíží její čtenáři. Jste pro ponechání letního nebo zimního času? 

Chtěli byste zachovat celoročně zimní čas nebo letní?

Celkem hlasovalo107 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky anketa, čas, zima, léto, střídání, noc, přesun, zrušení, názor, Česko, letní čas, Evropská unie, Slunce, Evropa, Fyziologický ústav Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: V noci na neděli nás čeká změna času. Podle vědců je zimní čas nejlepší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.