Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Zábědově začala likvidace chovu kachen s ptačí chřipkou

V Zábědově u Nového Bydžova na Královéhradecku začala dnes ráno likvidace chovu kachen s ptačí chřipkou. Utraceno bude asi 15.000 ptáků. Hasiči by chtěli chov zlikvidovat dnes stejně, jako to učinili v pondělí s chovem asi 24.000 kachen v Dobřenicích. V regionu ptačí chřipka zasáhla celkem pět chovů firmy Perena z Chlumce nad Cidlinou s celkem asi 55.000 kachnami.

"Na likvidaci chovu v Zábědově by se mělo během dne vystřídat asi 70 hasičů z řad profesionálních i dobrovolných," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Způsob utrácení je stejný jako v Dobřenicích. Hasiči kachny z hal vynášejí a následně usmrcují v kontejnerech s oxidem uhličitým. Pracují v ochranných oblecích. Mrtvé kachny končí v asanačních podnicích, například v Žichlínku na Orlickoústecku či Věži na Havlíčkobrodsku.

Část hasičů zůstala Dobřenicích, aby tam dokončili dezinfekci hal. "Zbývá tam dodělat dezinfekcí tří z celkem 11 hal. Hotovo by mělo být dopoledne. Pak se hasiči i s technikou přesunou do Zábědova," řekla mluvčí hasičů.

Ptačí chřipka se rozšířila kromě Dobřenic a Zábědova i do chovů v Chudonicích u Nového Bydžova a do chovů ve Vinici ve Středočeském kraji a ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji. Nákaza v nich byla zjištěna minulý týden. Veterináři předpokládají, že likvidace všech chovů by mohla skončit ve čtvrtek.

Všechny chovy patří firmě Perena z Chlumce nad Cidlinou, která je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Společnost sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech v regionu. V roce 2019 vylíhla 14 milionů kachňat. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že výdaj státu na odškodnění chovatele by mohl být kolem 30 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, chov, zdraví, drůbež, chřipka, Hradecko, kachna, ptačí chřipka, Dobřenice, Chlumec nad Cidlinou, PERENA, Nový Bydžov, Královéhradecký kraj, okres Ústí nad Orlicí, Žichlínek, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Paldus

Takový malý kachní Sobibor.

Středa, 24. března 2021, 00:33Odpovědět

V Zábědově začala likvidace chovu kachen s ptačí chřipkou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.