Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na daňové přiznání není třeba spěchat. Lhůta pro jeho podání je prodloužena do května

Každoročně se touto dobou potkávají na finančních úřadech stovky lidí, kteří nechávají podání daňového přiznání na poslední chvíli. Letos mají tito podnikatelé měsíc k dobru. Kvůli pandemické situaci vláda prodloužila termíny. Například daň z příjmu fyzických osob tak můžeme podat až do 3. května.

Opakuje se tak situace z loňského roku, kdy byl termín pro podání daňového přiznání také prodloužen. Bez sankce bylo možné podat přehled příjmů až do 18. srpna. O letošním prodloužení lhůty vláda informovala na začátku března. 

Prodloužení termínů se netýká pouze přiznání daní z příjmů fyzických osob. Nové termíny platí například i pro silniční daň, daň z nemovitosti nebo přehledů o příjmech právnických osob. Lhůta se prodlužovala jak u papírových, tak elektronických forem. Čas navíc mají i lidé, kterým daně zpracovávají daňový poradci.  

Do kdy podat daňové přiznání?   

Podnikatelé pravděpodobně nejvíc ocení nové termíny pro podání daňového přiznání fyzických osob. Například papírovou formu lze nově na finanční úřad podat nejpozději do 3. května. U elektronické formy je to dokonce až do 1. června. Podnikatelé, kterým zpracovává daňové přiznání poradce mají deadline 1. července. Prakticky stejné podmínky mají i právnické osoby.  

Nové termíny platí i pro silniční daň za rok 2020. Místo do 1. února ji lze vyřešit až do 1. dubna. Stejné termíny platí i pro daně z nemovitých věcí za rok 2021. 

Daně jdou podat online  

Podnikatelé mohou k podání přehledů za poslední rok využít i online služeb finanční správy. Takzvaný online berňák mohou využít jak podnikatelé, majitelé nemovitostí, velké firmy i samotní zaměstnanci. Do internetového portálu se lze přihlásit například pomocí občanského průkazu s čipem, mobilním klíčem nebo přes datovou schránku.  

V případě, že nic z toho člověk nevlastní, je třeba získat digitální. To si jde nechat vystavit na pobočkách Czech POINTU.  

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Finanční spárva

Štítky daně, přiznání, ČR, finance, OSVČ, přehled, podnikatel, finanční úřad, termín, daňové přiznání, daň, fyzická osoba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na daňové přiznání není třeba spěchat. Lhůta pro jeho podání je prodloužena do května  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.