Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dvůr Králové vypsal architektonickou soutěž na Mayerovu továrnu

Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku vypsal architektonickou soutěž na přestavbu a využití bývalé Mayerovy továrny v centru města. Areál o rozloze 5500 metrů čtverečních má několik objektů a podle radnice by v něm mohly vzniknout víceúčelový sál pro kulturu a vzdělávání, zábavně naučné centrum, depozitář, dětský zábavní park a loutkové divadlo. Náklady na přestavbu by mohly dosáhnout až 339 milionů korun.

Mayerovu továrnu na náměstí Republiky koupilo město Dvůr Králové v roce 2017 za 9,4 milionu korun od dvorského družstva Vánoční ozdoby. Původně šlo o textilní továrnu, později v areálu byla tržnice, sídlila v něm i firma Strojtex. Objekty továrny leží v městské památkové zóně a zatím je částečně využívají různí nájemci.

Architekti mohou návrhy do soutěže podávat do 13. července. Soutěž je jednokolová, na odměny účastníkům půjde 2,5 milionu korun. "Návrh by měl architektonicky, výtvarně a provozními vazbami zapojit areál do historického centra. Propojit náměstí Republiky s Tylovou ulicí a otevřít ho obyvatelům města i jeho návštěvníkům. Dále by měl řešit parkování v lokalitě," uvedl místostarosta Jan Helbich (ANO).

Návrhy na využití továrny podle Helbicha vzešly z veřejného projednávání s občany a z ankety během výstavy, která se v roce 2018 konala právě v prostorách Mayerovy továrny.

"Porota bude hodnotit celkovou kvalitu architektonického řešení, kvalitu funkčně-provozního a celkového řešení s přihlédnutím k předpokládaným investičním a provozním nákladům," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO). Hodnocení poroty a stanovené výsledné pořadí předložených návrhů bude pro město závazné.

Vítězný návrh by měl být jedním z podkladů k zadání zakázky na zpracování navazujících projekčních prací, dohledu nad jejich provedením a uvedením stavby do užívání. Město odhaduje, že projekční práce by mohly stát až 24 milionů korun. Přestavba továrny by mohla být postupná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dvůr Králové nad Labem

Štítky ČR, správa, stavby, architektura, Dvůr Králové n.L., továrna, Dvůr Králové nad Labem, okres Trutnov, Strojtex, Jan Jarolím, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové vypsal architektonickou soutěž na Mayerovu továrnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.