Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Ptačí chřipka pronikla do dvou chovů v Královéhradeckém kraji

Ptačí chřipka se rozšířila do chovů kachen firmy Perena v Královéhradeckém kraji. V regionu jsou dvě ohniska vzdálená od sebe zhruba 15 kilometrů, 40.000 ptáků utratí veterináři v pondělí, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Jde o první komerční chovy, které letos ptačí chřipka zasáhla, a první letošní ohnisko v kraji.

Podle veterinářů se ptačí chřipka objevila v komerčních chovech v obci Dobřenice a v Novém Bydžově - Zábědově na Královéhradecku. "V chovech v posledních dnech došlo k výraznému poklesu snášky a ke zvýšeným úhynům kachen. Zbývající kusy budou v souladu s legislativou utraceny," uvedli veterináři. Ohnisko okolo farmy Dobřenice bude mít přesah do Pardubického a ohnisko okolo farmy Zábědov do Středočeského kraje. Ministerstvo je v kontaktu s hejtmany dotčených krajů.

"Úzce spolupracujeme s krajskou veterinární správou, se kterou se připravujeme na společný zásah. Máme informace o výskytu dvou ohnisek, proto by měla být likvidace chovů časově rozložena. Zásah bude prováděn podle konkrétní typové činnosti, která upravuje společný postup složek IZS při výskytu ptačí chřipky. V současné době chystáme jak personální tak technické zabezpečení, přičemž se může předpokládat i případné nasazení záchranného útvaru se stanovištěm dekontaminace techniky. O našem dalším postupu budeme informovat," napsala v oficiálním vyjádření mluvčí hasičů Martina Götzová.

Jde tak o 14. a 15. letošní ohnisko v chovech drůbeže, náklady na odškodnění pro chovatele se budou pohybovat kolem 30 milionů korun, odhadl ministr. Stát na to podle něj peníze má. "Bohužel jsou tu ještě kontaktní hospodářství ve Středočeském a Pardubickém kraji," dodal ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Chov nezvládnou zlikvidovat sami veterináři, nyní se společně s hasiči zařizuje logistika utrácení. "Teď to všechno připravíme a v pondělí ráno se to hospodářství utratí," dodal.

Ministr apeloval na dodržování biologické bezpečnosti v chovech, aby si lidé dávali velký pozor při přenosu krmiv či podestýlek. Zvláště pak v ekologických chovech, které mají kontakt s vnějším prostředím. Podle Semeráda se může riziko přenosu pouze snížit, ale ne úplně eliminovat, zvlášť když jde o vodní ptáky, jako jsou kachny.

Totéž potvrdil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. "Kachny jsou k přenosu nákazy ptačí chřipky obecně náchylnější, což bylo vidět počátkem roku 2017, kdy se nákaza objevila v několika komerčních chovech kachen v Jihočeském kraji," řekl. Do komerčních chovů se podle něj obvykle nákaza šíří od volně žijících ptáků nebo selháním osoby, která o zvířata pečuje.

Českomoravská drůbežářská unie apeluje na chovatele, aby dodržovali všechna pravidla. "Obrovské ekonomické dopady mohou zaznamenat podniky exportující násadová vejce do Ruské federace. Problém je i, že se jedná o rozmnožovací chov, kdy cena chovného zvířete je vysoká při výplatě kompenzací, kdy se cena kachny pohybuje okolo 500 korun za chovné zvíře, záleží na stáří hejna a dalších parametrech," sdělila její předsedkyně Gabriela Dlouhá. Podle ní jde o těžkou linii pižmových kachen Cherry Valley.

Ohniska v chovech jsou v ČR nyní v osmi krajích, kromě Královéhradeckého také v Jihočeském, ve Zlínském, Středočeském, Moravskoslezském, Pardubickém a Plzeňském kraji a na Vysočině.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Yvetta Chmelová

Štítky ptačí chřipka, chov, Královéhradecký, kraj, hasiči, hygiena, ohnisko, Královéhradecký kraj, kachna, veterinární lékař, Miroslav Toman, ČSSD, PERENA, Pardubický kraj, Středočeský kraj, Dobřenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka pronikla do dvou chovů v Královéhradeckém kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.