Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Onkologii a radiologii hradecké nemocnice zdobí obrázky tulipánů. Díla vznikala ve školkách i mezi pacienty

Prostory Kliniky onkologie a radiologie Fakultní nemocnice Hradec Králové zdobí obrázky barevných tulipánů. V rámci akce Tulipánový měsíc se malovalo v devíti mateřských školách. Letos poprvé se do práce zapojili i pacienti psychiatrické kliniky. Akce Tulipánový měsíc má upozornit na potřebu podpory onkologicky nemocných.

„Chtěla bych všem, kteří se do přípravy zapojili, co nejsrdečněji poděkovat. Ačkoliv jsou školy v souvislosti s COVID-19 uzavřené, podařilo se nám prostřednictvím laskavých pedagogů děti oslovit,“ uvedla koordinátorka akce Tulipánový měsíc ve Fakultní nemocnici Hradec Králové Andrea Nečasová. Podle jejich slov je výzdoba kliniky příjemným zpestřením pro pacienty i samotné zaměstnance.  

Do příprav se zapojilo celkem devět mateřských škol z celého Hradce Králové. Tradičně to byla například ZŠ a MŠ při Fakultní nemocnici Hradec Králové nebo ZŠ Týniště nad Orlicí. Letos nově se zapojilo MC Ratolest a DDM Sluníčko z Týniště nad Orlicí, ZŠ a MŠ Albrechtice nad Orlicí, ZŠ SNP a MŠ Třebechovická z Hradce Králové a ZŠ Česká Skalice. 

Letos se úplně poprvé zapojili i pacienti psychiatrické kliniky. Jejich zapojení pro ně terapeuti připravili jako součást léčby. „Pro všechny organizace, které se letos zapojily, jsme připravili diplomy, kterými jsme jim poděkovali za aktivní podporu této akce. Velmi si vážíme času, nápaditosti a kreativity, kterou do tulipánové tvorby pro naše pacienty jednotliví tvůrci s láskou vložili“ uvedla Nečasová. 

Tulipánový měsíc – akce na podporu onkologicky nemocných  

Tulipánový měsíc je akce, kterou už poosmé pořádá nezisková organizace Amelie. Cílem je upozornit na potřebnou podporu onkologicky nemocných a jich blízkých nejen v oblasti léčby, ale i v psychické rovině. Každoročně se do akce zapojují stovky lidí, kteří malují obrázky do nemocnic napříč celou Českou republikou. Letos se zapojilo 23 onkologických oddělení a ambulancí v celkem 15 nemocnicích.  

„Před pár lety jsem se léčila v Praze na Bulovce. Čekárny i chodby byly vyzdobeny kresbami tulipánů a bylo to hezké – takové zpestření, kousek naděje a optimismu. Děkuji za každý obrázek, má to velký smysl,“ píše jedna z pacientek na sociální sítě organizace Amelie. Řada dobrovolníků se tak vydává na tato oddělení s hudebními nástroji a výtvarnými potřebami, aby zde nemocné potěšili a rozptýlili.  

„Tulipánový měsíc nabízí v průběhu celého března spolupráci a sdílení. Každý se může stát dobrovolníkem, koupit tulipán nebo vyhledat informace pro sebe či někoho ve svém okolí. Aktivně podporujeme komplexní péči během onkologické nemoci a informace o ní. Zároveň posíláme nemocným vzkaz, že nejsou ve své situaci sami, že na ně někdo myslí,“ říká Michaela Čadková Svejkovská, ředitelka Amelie. 

Tulipánový měsíc letos odstartoval 2. března koncertem v Olomouci. V České republice se tulipánový týden konal v roce 2013. 

Ohodnoť článek

Foto Fakultní nemocnice Hradec Králové

Štítky Fakultní nemocnice, Hradec Králové, onkologie, výzdoba, tulipán, měsíc, obrázek, děti, podpora, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Týniště nad Orlicí, Nemocnice Na Bulovce, Praha, Albrechtice nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onkologii a radiologii hradecké nemocnice zdobí obrázky tulipánů. Díla vznikala ve školkách i mezi pacienty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.