Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po zimě se pokračuje v opravách hradeb pevnosti Josefov. Hotovo bude v létě

Ještě během letošního léta by měla být dokončená rekonstrukce hradeb pevnosti v Josefově. Přes zimu byla práce zastavena, opět se rozběhla až začátkem tohoto měsíce. Původně se předpokládalo, že opravy spolknou zhruba 130 milionů korun. Nakonec budou o dalších 20 milionů dražší.

"Stavební práce byly na zimu přerušeny. V současnosti se pokračuje v přípravách na první zdění. Zdivo, které se rozpadá se musí očistit na pevnou spáru a na pevný podklad se přistaví to, co chybí. Odhaduji, že z 80 procent jsou opravy hotové," řekl Milan Libich, který má na stavbě na starosti stavební dozor.  

Rekonstrukce hradeb dává stavbařům pořádně zabrat. Každou použitou cihlu totiž vyrábí ručně, tak aby nové zdivo odpovídalo tomu původnímu. Úplně původní stavba byla kvalitní a vydržela až do současnosti. Problém nastal u některých dostavěných částí. Ty jsou postavené z méně kvalitního zdiva.  

V těchto dnech se dokončují práce v Ravelinu XIII. Na tomto místě se koná pravidelný festival tvrdé muziky Brutal Assault. "Dodělávají se tam už jen ocelové prvky, jako mříže a dveře. Stihlo se dosud udělat také celé nádvoří mezi Bastionem IX a Bastionem IV a zvenčí ochoz Bastionu IV. Pracuje se také na nádvoří Bastionu IV," řekl Libich. 

Město původně počítalo, že za práce zaplatí 130 milionů korun. Kvůli nečekaným pracím se konečná částka navýšila. Nově radnice začala hovořit o sumě kolem 150 milionů korun. "Vyvstaly vícepráce, se kterými se nepočítalo," řekl starosta Jaroměře Josef Horáček (VPM). 

Rekonstrukce hradeb začala v září roku 2019. Podle původních předpokladů měla trvat tři roky. Nakonec ale bude vše hotové ještě letos během letních prázdnin.  

Stavbě Josefova musela ustoupit obec Ples  

Společně se sesterským městem Terezínem byl Josefov vybudován v 80. až 90. letech 18. století na příkaz Císaře II. Základní kámen pevnostního města byl položen 3. října 1780. Původně se město jmenovalo Ples podle vesnice, která jeho stavbě podlehla. Jméno Josefov bylo městu přiděleno až v roce 1793 na přání Františka II. Od roku 1948 je Josefov součástí Jaroměře.  

Jen pevnostní staveniště bylo postaveno ze zhruba 360 milionů cihel z jaroměřských cihelen. Na stavbě se podílelo zhruba 12 tisíc lidí.  

Dnes Pevnost Josefov láká turisty především na síť svých podzemních chodeb. Díky nim si mohou návštěvníci celkem jednoduše představit, jak se vojáci bránící pevnost před nepřítelem cítili. 

Josefov (část města Jaroměř) má vlastní systém názvů ulic. Řada ulic v Josefově měla názvy shodné s názvy ulic v Jaroměři. Duplicity byly odstraněny v roce 2016 přejmenováním tří ulic v Jaroměři a čtyř v Josefově. Šlo o přejmenování Palackého na Kracíkovu, Husova na Traxlerovu, Jiráskova na Guldovu, Lužické na Kpt. Kroužela. 
 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jaroměř

Štítky Josefov, pevnost, rekonstrukce, historie, hradba, Jaroměř, Ravelinu XIII, oprava, Pevnost Josefov, Brutal Assault, Jiří Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po zimě se pokračuje v opravách hradeb pevnosti Josefov. Hotovo bude v létě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.