Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V safari parku se narodil medojed. Za poslední rok jde o jediné mládě na celém světě

Safari Park ve Dvoře Králové má nového obyvatele. O Vánocích se zde narodilo mládě medojeda, které si jeho matka pečlivě hlídala. Až nyní se podařilo potvrdit, že jde o samce. Pro zahradu je to velký úspěch. Za poslední rok se žádné jiné mládě tohoto druha nenarodilo. Zoologická zahrada je tak jedinou na světě.

Mládě medojeda zůstane v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem zhruba rok. Následně se přesune do jiné zoologické zahrady. 

Mládě medojeda přišlo na svět na Vánoce. Konkrétně v noci ze Štědrého dne na 25. prosince. Od té doby si ho matka hlídala a nepustila k němu ani ošetřovatele. „Beebee porodila mimo boudu a mládě jsme měli celou dobu na očích, stále ho ale až úzkostlivě hlídala a skrývala. Proto teprve teď můžeme s jistotou říct, že jde o samce,“ říká zooložka Gabriela Linhart. Poslední dobou se maminka svým synem doslova pyšní. Ve výběhu si ho pokládá na břicho a vystavuje ho před objektivy fotoaparátů.  

Malý medojed je úplně prvním mládětem svého druhu odchovaným v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Celosvětově jde (za poslední rok) dokonce o jediné mládě, které se narodilo v péči lidí. Rozmnožování v zoologických zahradách je tak spíše rarita.  

„Poslední rok se medojedi nemnožili v žádné jiné zoo světa. Je navíc typické, že odchovy probíhají většinou v nějaké jeskyni či boudě. My měli díky rozhodnutí samice vývoj mláděte prakticky denně na očích,“ vysvětluje Gabriela Linhart. Na výpravu mláděte do výběhu je stále ještě brzy. Chovatelé předpokládají, že s potomkem Beebee vyleze někdy v průběhu jara.  

Svatoušek? Jen zdání, v přírodě se jich ostatní zvířata bojí 

Na první pohled vypadá mládě roztomile a působí bezmocně. Opak je ale pravdou. Právě medojedi patří mezi obávané živočichy. Kvůli jejich urputnosti a velmi silnému stisku čelistí se jich obávají i lvi. Podle některých teorií se dokonce například u mláďat gepardů vyvinula zvláštní bělavá hřbetní hříva, která připomíná právě světlá záda medojeda. 

Medojedi jsou také proslulí svou vytrvalostí a vynalézavostí. Díky silným drápům v přírodě dobývají například podzemní hnízda divokých včel při honbě za medem. Dovedou rozhrabat i velmi tvrdé materiály. 

Pro ošetřovatele je medojed velmi náročným chovancem. Musejí mu pravidelně nabízet stále nové hračky nebo mu předkládat potravu netradičním způsobem.  

Medojed kapský je jedna z největších lasicovitých šelem. V přírodě zatím není bezprostředně ohrožený vyhubením, jejich stavy však na mnoha místech rychle ubývají. V zoologických zahradách jde o skutečnou raritu, možná i díky mimořádné náročnosti na chov. Jde o masožravce, který si ale rád pochutná i na hlízách nebo – jak jméno napovídá – medu. Ten dostávají i dvorští medojedi. Pozoruhodná je i medojedova výrazná odolnost vůči rozličným jedům – díky tomu si nezřídka pochutná i na jedovatých hadech či štírech. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky safari park, medojed, zvíře, rozmnožení, úspěch, Dvůr Králové, FOTO, ČR, svět, zoologická zahrada, Vánoce, příroda, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové, Štědrý den, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V safari parku se narodil medojed. Za poslední rok jde o jediné mládě na celém světě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.