Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Knihkupectví na hlavním nádraží v Hradci přišlo kvůli pandemii o zákazníky. Funguje přes 50 let

Petr Červinka z knihkupectví Ambra v budově hlavního vlakového nádraží v Hradci Králové s nadějí vyhlíží konec takzvaného lockdownu. V souvislosti s opatřeními kvůli pandemii koronaviru, ale i kvůli opravám v nádražní hale, přišel o velký díl tržeb. Knihkupectví, které funguje v nádražní budově 51 let provozuje od roku 2006. V posledních letech ho vyhledávají hlavně zákazníci, kteří mají zájem o jiný sortiment, než jaký nabízejí velké řetězce.

"Funguju přes výdejové okénko. Jak došlo k uzavření okresů, tak i objednávky do výdejového okénka spadly skoro k nule," řekl Červinka. Mezi zákazníky knihkupectví patří podle něj asi z poloviny cestující, kterých ale kvůli omezení pohybu mezi okresy výrazně ubylo. Hradecké hlavní nádraží je důležitým železničním dopravním uzlem.

"Zachraňují mě tituly, které nelze koupit jinde nebo na internetu. Pokrývám široké spektrum, od strojnických tabulek až po psychiatrii. Kdybych fungoval na běžném sortimentu, tak bych už tady asi nebyl. Pokud ale tato omezení budou trvat ještě další měsíc, tak to bude velmi těžké," řekl Červinka. Loni měl propad tržeb okolo 35 procent. Ztrátu mu pomohlo snížit uvolnění protikoronavirových opatření v létě a před Vánoci.

"Letošní rok je horší. Za první čtvrtletí letošního roku lze mluvit o ztrátě kolem 70 procent. Odráží se na tom nejen koronavirus, ale i stavební úpravy v hale nádraží. Loni v srpnu začali odstraňovat dlažbu a připravovat pokládku nové. To mělo také obrovský vliv na úbytek zákazníků," dodal Červinka.

Prodej mu drží především naučná literatura, zvláště železniční, historická faktu a válečná, pak také populární psychologie nebo místopis. Během pandemie zaznamenal vyšší zájem o prózu. "Prózu jsem před tím prodával minimálně, v posledních měsících je ale o ni větší zájem. Dávám to do souvislosti se situací kolem koronaviru," řekl.

Knihkupectví v budově vlakového nádraží má pro mnohé Hradečany několik desetiletí také význam orientační. Dát si "sraz u knihy", znamená pro řadu lidí jasný vzkaz, kde se v rozlehlé nádražní hale setkat před odjezdem či po příjezdu vlaku.

Budova královéhradeckého nádraží byla postavena v letech 1929 až 1935 podle projektu významného architekta Václava Rejchla. Monumentální budova, která kdysi patřila k nejmodernějším nádražím ve střední Evropě, je dlouhá 152 metrů a rozkládá se na ploše 5 tisíc metrů čtverečních.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, literatura, vzdělání, trh, firmy, knihy, Hradec Králové, pandemie covidu-19, Vánoce, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihkupectví na hlavním nádraží v Hradci přišlo kvůli pandemii o zákazníky. Funguje přes 50 let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.