Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odpuštění didaktických testů při maturitách navrhoval Královéhradecký kraj už v lednu

Maturitní zkouškou pro studenty zdravotnických a sociálních oborů se Královéhradecký kraj zabýval už na začátku letošního roku. Konkrétně navrhoval, aby byla těmto studentům odpuštěna didaktická část. Svůj návrh zaslalo vedení hejtmanství premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) na začátku února.

Podle informací Královéhradeckého kraje byl dopisem premiér Andrej Babiš upozorněn na to, že studenti pomáhali v pravidelných směnách. Většina studentů byla předělena i na noční službu, stejně tak jako ostatní zdravotníci. Přípravu na maturitu bylo potřeba zvládat během času na odpočinek.  

„Z toho důvodu si myslím, že by k nim mělo být možné najít jiný přístup. Nicméně se jedná o výjimečnou situaci a do budoucna musíme zaručit, aby kvalita školství neklesla a abychom letošní snížené nároky nebrali i jako měřítko pro další ročníky a žáky,“ napsal v dopise hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

Ačkoliv měla vláda návrh na stole několik týdnů, definitivní zrušení didaktických testů pro studenty oznámila až minulý týden. „Jsem rád, že se to povedlo vybojovat pro žáky, kteří kraji během pandemie pomohli a odpracovali v nemocnicích v součtu víc jak 30 tisíc hodin. Beru to alespoň jako částečné poděkování od státu,“ řekl náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek (Piráti). 

Na podobě maturitních zkoušek se vláda nedomluvila hned na první pokus. Původně se mluvilo o udělení maturitního vysvědčení podle průměru známek za poslední čtyři roky. Nakonec se přistoupilo k verzi, kterou ministerstvo školství zveřejnilo ve středu.  

Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturitní zkoušky přihlásilo 72.751 studentů.  

Jak budou vypadat maturitní zkoušky?  

Během letošních maturitních zkoušek bude ústní část z českého a cizího jazyka dobrovolná. Maturanti, kteří pomáhali (nebo stále pomáhají) v nemocnicích nebo domovech pro seniory nemusí dělat didaktické testy. Pro ostatní studenty zůstávají testy povinné, pouze se jim prodlouží čas na jejich řešení.  

Na test z českého jazyka budou mít studenti místo 75 minut o deset minut navíc. Z cizího jazyka se doba prodloužila na 110 minut a z matematiky ze dvou hodin na konečných 135 minut. Maturitní zkoušky se letos budou konat od 24. do 26. května. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky maturita, zkouška, pandemie, vláda, Andrej Babiš, dopis, Královéhradecký, kraj, didaktický, test, Královéhradecký kraj, ANO 2011, Martin Červíček, ODS, Česká pirátská strana, CERMAT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpuštění didaktických testů při maturitách navrhoval Královéhradecký kraj už v lednu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.