Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šimpanze ze Safari Parku ve Dvoře spojil live stream se svými druhy ze zahrady v Brně

Netradiční projekt spustil Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem ve spolupráci se zoologickou zahradou v Brně. V každém z výběhů se šimpanzi je nově velké plátno. Na něj je živě promítán přenos z druhé zahrady. Chovatelé tak chtějí zvířata zabavit. Obě vysílání v živém streamu může sledovat i veřejnost.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové má tři nové hosty. Jde o šimpanze, kteří se nově nastěhovali do dvorského pavilonu. Jenže v Podkrkonoší jsou jen díky projektu Safari Parku Dvůr Králové a zoologické zahrady v Brně. Díky němu se dvě skupiny mohou pozorovat živě, i když virtuálně.  

„Ošetřovatelé se proto v současnosti ještě více věnují prostředkům, díky kterým se dají zvířata zabavit,“ říká zooložka Gabriela Linhart. Před každým ze šimpanzích výběhů je natažené velké plátno, na kterém se promítá živý obraz ze zahrady na druhé straně republiky. Vysílání běží každý den vždy od 8:00 do 16:00. Veřejnost ho může na portálu YouTube sledovat až do konce měsíce. 

 

„Zkušební provoz ukázal, že šimpanzi vnímají přenos jako zajímavý. Už ukázali řadu pozoruhodných projevů. Oblíbený přenos se stal zejména pro samici M, která si často najde chvilku, aby neznámé sousedy zkontrolovala,“ popisuje Linhart. 

Původně bylo vidět, že nejsou zvířata na podobný přenos zvyklá. Postupně se ale začala otrkávat a nyní si živé vysílání doslova užívají.  „Některá zvířata k projekci přinášejí ukázat krmení, snad aby se pochlubila,“ popisuje zooložka. V České republice se jedná o ojedinělý projekt.  

Chovatelé počítají s tím, že se časem přenos omrzí. „Co se opakuje, ztrácí atraktivitu. Živý přenos proto záhy nahradíme zase něčím, s čím si šimpanzi budou muset trochu lámat hlavu. A tak stále dokola. Je to hra, která oběma stranám přináší radost,“ dodává Linhart. V plánu je například schovávání potravy, hlavolamy nebo nejrůznější hračky. 

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, ZOO, Dvůr Králové nad Labem, Brno, live, přenos, živě, šimpanz, zábava, zvíře, projekt, zahrada, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, dvůr, Podkrkonoší, YouTube, plátno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šimpanze ze Safari Parku ve Dvoře spojil live stream se svými druhy ze zahrady v Brně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.