Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odběrová místa v kraji stíhají. Testování zaměstnanců situaci výrazně nezkomplikovalo

Některá města v České republice si stěžují, že zaměstnanci společností zbytečně zatěžují odběrová místa. Tam je posílají zaměstnavatelé, kterým se nepodařilo získat vlastní samotestovací sady. Podle hejtmanství Královéhradecký kraj podobný problém neřeší. Rozšiřování testování se tak neplánuje.

"Zásadní zátěž na testovacích místech v našich nemocnicích jsme nezaznamenali. Možná je to i tím, že před touto povinností krajská hygiena s velkými firmami spolupracovala. Řada firem testovala zaměstnance ještě před touto povinností," řekl na tiskové konferenci hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Například v Hradci Králové se lze na antigenní testování objednat většinou do dvou dnů. Podobná situace je i v ostatních krajských nemocnicích.  

Samotestovací sady s dostatečným předstihem si zařídil například Dopravní podnik Hradec Králové, který postupně testuje zhruba 370 zaměstnanců. „Ještě před tím, než jsme měli povinnost se testovat, jsme sehnali několik tisíc testů,“ potvrdil ředitel podniku Zdeněk Abraham. Zároveň dodává, že mají zaměstnanci výsledek do dvaceti minut.  

Sady pro samotestování si zajistil i magistrát v Hradci Králové, ten má v plánu otestovat zhruba 400 zaměstnanců. Krajský úřad svěřil testování do rukou zdravotníků Domova U Biřičky, kteří za zaměstnanci přijedou přímo na hejtmanství. „Každému zaměstnanci vykonávajícímu práci na pracovišti osobně jsem od tohoto týdne uložila povinnost podstoupit preventivní testování na covid-19 jednou týdně,“ řekla ředitelka krajského úřadu Ivana Křečková

Nikdo z těchto organizací ani firem tak nemusí samostatně chodit na odběrová místa. Ta jsou určena především pro lidi, které indikuje hygienická stanice nebo lékař. Antigenní testování je pak určeno široké veřejnosti.  

V těchto dnech se testuje ve všech nemocničních zařízeních v kraji. Například v Hradci Králové je možné test podstoupit i na letišti, na parkovišti u UHK nebo Ulrichově náměstí. V Trutnově stále funguje provizorní odběrové místo ve společenském centru UFFO. Testovací sady už začala nabízet i celá řada obchodů a lékáren. 

Povinné testování ve firmách schválila vláda 1. března. Podniky nad 250 zaměstnanců musí všechny pracovníky otestovat do 12. března, podniky s 50 až 249 lidmi do 15. března. Testování na nemoc covid-19 ve firmách je ode dneška povinné i pro agenturní pracovníky a případně také živnostníky, kteří v podniku vykonávají nějakou činnost. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Královéhradecký, kraj, testování, firmy, zaměstnanci, odběrová místa, kapacita, rozšiřování, COVID-19, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Česko, Krajská hygienická stanice, Martin Červíček, ODS, Uffo, Domov U Biřičky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odběrová místa v kraji stíhají. Testování zaměstnanců situaci výrazně nezkomplikovalo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.