Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Náchod chce koupit areál lázní Běloves. Bude vyjednávat o ceně a podmínkách

Náchod chce od Priessnitzových léčebných lázní z Jeseníku koupit areál bývalých lázní v náchodské čtvrti Běloves. Město chce se současným majitelem vyjednávat o ceně a podmínkách odkupu. Areál má rozlohu 2,52 hektaru.

"Pro Náchod je to mimořádná příležitost. Historicky jde vlastně o první reálnou možnost, jak tyto strategické pozemky potřebné pro rozvoj lázeňství dostat do vlastnictví města," uvedl starosta Jan Birke (ČSSD). 

Bývalé běloveské lázně na předměstí Náchoda koupila společnost Priessnitzovy léčebné lázně od předchozího soukromého majitele v roce 2019. Loni v únoru začala s demolicí nejvíce zchátralých objektů. Její záměr obnovy lázeňství v Náchodě však ukončila epidemie koronaviru. 

"Epidemická situace má bohužel negativní dopady i na poskytování lázeňské péče, proto jsme byli nuceni přehodnotit a výrazně omezit naše investiční plány," uvedl k nabídce prodeje pozemků městu předseda představenstva Priessnitzových léčebných lázní Michal Gaube

Obě strany nyní budou jednat o konkrétních podmínkách prodeje. Pro ocenění prodávaného majetku bude zpracován znalecký posudek. Jednat se bude i o případné další spolupráci či partnerství při obnově lázeňství mezi městem a Priessnitzovými léčebnými lázněmi. 

Ani změna majitele lázně nezachránila před krachem  

Novodobá historie běloveských lázní se začala uzavírat začátkem 90. let minulého století, lázně tehdy ve zbídačeném stavu stát vydal dvěma restituentkám. Nestátní lázně neměly dost pacientů, výrazně se zadlužily a v roce 1996 ukončily provoz. Lázně následně měnily majitele, snaha města získat lázně do vlastnictví skončila bez výsledku. 

Město se proto v roce 2015 rozhodlo jít vlastní cestou. První krok k obnově lázeňství v Bělovsi udělalo v roce 2019, kdy v místě takzvaných Malých lázní otevřelo repliku vily Komenských se zimním pítkem minerálky. Radnice již dříve uvedla, že chce v lokalitě investovat kolem 120 milionů. Část již loni dala do stavby nového mostu přes Metuji za 33 milionů korun. 

"Po tolika letech komplikovaných vlastnických vztahů, kdy se lázně staly doslova obětí spekulací, se město Náchod konečně může stát vlastníkem, a rozhodovat tak o budoucnosti rozvoje celého regionu," uvedl Birke. Dosavadní spolupráci s jesenickými lázněmi označil za korektní. 

Nákup areálu městu podle místostarosty Jana Čtvrtečky (ČSSD) umožní zapojit do obnovy a rozvoje lázeňství i zdroje minerálky Ida, o které město dlouhodobě usiluje. Vrty minerálky Ida leží v areálu starých lázní a vlastní je stát. "Možnost využití původního areálu pro stavbu nových léčebných pavilonů je tím nejlepším možným řešením. Propojením starých a Malých lázní vznikne nová osa rozvoje lázeňských aktivit," uvedl. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Náchod

Štítky Náchod, lázně, Běloves, odkup, foto, plán, rada, město, areál, rekonstrukce, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Jan Birke, Jeseník, ČSSD, pandemie covidu-19, minerální voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod chce koupit areál lázní Běloves. Bude vyjednávat o ceně a podmínkách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.