Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak zvládat strach, obavy a nejistoty v době covidu

PR článek

I když si v historických souvislostech uvědomujeme, že jako lidstvo máme za sebou mnohem horší časy, přesto se většina z nás nachází v jedné z nejtěžších situací svého života. Poradíme vám, jak se obavám, stresu, nejistotám a úzkostem spojeným s pandemií nemoci covid-19 vyhnout nebo je alespoň snášet co nejlépe.

Podle agentury IPSOS v této době trápí určitý druh strachu každého druhého dotázaného. Ať už se děsíme toho, jaký bude mít u nás covid-19 průběh nebo se obáváme o své blízké, mějme na paměti, že strachy, obavy i úzkosti jsou zcela normální reakce organismu na situace, které nám nejsou zrovna příjemné nebo jsou pro nás dokonce ohrožující. Roli přitom vůbec nehraje, zda jsou tyto obavy reálné nebo vznikají v našich myšlenkách. Způsob myšlení a nahlížení na situace však hraje velkou roli při zvládání těchto pocitů.

Psychická pohoda je však nejen základem pro silný imunitní systém, ale také podstatnou součástí úspěšné léčby jakéhokoli onemocnění, covid-19 nevyjímaje. Pokud se tedy vaše mysl necítí dobře, teď je ta správná chvíle s tím něco udělat.

Jak zvládat strach o sebe

Jestliže vás trápí strach z nemoci covid-19, z jejího průběhu a také z toho, jak třeba zvládnete případnou karanténu, nejlepší je se na tyto situace dobře připravit:

Čtěte zprávy, ale ne fanaticky

Zůstaňte v obraze, abyste věděli, jak je na tom pandemie právě ve vašem regionu, kdy se budete moci nechat očkovat atd. Vyhýbejte se ale senzacechtivým titulkům, jež dopředu dávají vyhrát černým scénářům a informace raději čerpejte z třeba méně atraktivních, ale za to ověřených zdrojů.

Zůstaňte ve spojení se svými blízkými

Izolace a osamělost mohou úzkosti, které v nás pandemie a opatření s ní spojená vyvolávají, ještě výrazně zhoršit. Ačkoli bychom se teď s našimi nejbližšími neměli potkávat fyzicky, určitě bychom s nimi měli zůstat ve spojení alespoň virtuálně. Ať už pomocí zpráv, telefonátů nebo video hovorů. Svou roli v tomto směru mohou hrát i sociální sítě. Záleží ale na tom, jak k nim přistupujeme. Je jistě dobré vidět, jak se mají naše odrostlé děti, přátelé apod. Je ale také na místě si uvědomit, že ne všechny úsměvy, které září na instagramových fotkách, jsou odrazem skutečné reality.

Připravte se na nemoc

Riziko toho, že se nakazíme a budeme muset zůstat izolovaní doma, je v současné situaci poměrně vysoké, a tak bychom se na tuto možnost měli připravit. Není třeba pořizovat obří zásoby jídla, určitě se ale hodí mít po ruce takové druhy potravin, na které máme obvykle v nemoci chuť, základní hygienické potřeby a v neposlední řadě i léky. V případě mírného průběhu covid-19 se typicky objevují příznaky jako bolest hlavy, bolest kloubů a vysoká teplota. K mírnění bolesti, snížení teploty a léčbě zánětu se mohou užívat léky na bázi kyseliny acetylsalicylové, což je například známý český Acylpyrin.

Snižte riziko nákazy na minimum

Tato doba s sebou bohužel přináší situace, které nemůžeme ovlivnit a ať chceme nebo ne, jsme často vystaveni nebezpečí nákazy. Než abychom se litovali a ztráceli nervy, pojďme se raději soustředit na věci, které ovlivnit můžeme. To je třeba důsledné dodržování postupů, jež riziko nákazy výrazně sníží:

  • často si mýt nebo dezinfikovat ruce,
  • nosit respirátor,
  • dodržovat odstup od ostatních lidí,
  • nesahat si neumytýma rukama na obličej a sliznice,
  • vyhýbat se přeplněným prostorám,
  • zůstat doma vždy, když se necítíme dobře,
  • zdravě se stravovat,
  • mít dostatek pohybu,
  • pravidelně pobývat na čerstvém vzduchu,
  • posilovat imunitní systém.

Starejte se o sebe

Když už nám okolní svět nepřináší příliš mnoho pozitivních podnětů, pojďme se radovat alespoň ze sebe. Začněte zdravě jíst, zakomponujte do svého každodenního života fyzickou aktivitu, udělejte si čas na své koníčky a také nezapomeňte relaxovat a dostatečně spát.

Plánujte

Z černých myšlenek nás nejlépe vyvedou buď krásné vzpomínky nebo plánování budoucnosti. To teď může být trochu v mlze, přesto ale můžete začít vymýšlet a snít, co bude, až pandemie pomine. Kam byste se chtěli například podívat nebo, co byste chtěli prožít. Plánování těchto zážitků a zjišťování informací o nich, vám pomůže vyčistit hlavu. "Můžeme aktivovat naši tvořivost a fantazii k tomu, abychom nepropadali chmurám a zmiňovaným strachům a drobné radosti si vědomě vytvářet a vyhledávat. Můžeme se vracet k hezkým vzpomínkám, povídat si o nich s blízkými, představovat si, co uděláme, až budeme moci, jaké výlety podnikneme. S vírou a nadějí v to dobré a lepší můžeme přečkat snáz časy nedobré," dodává k tématu psycholožka Renata Gregorová.

Jak zmírnit strach o své blízké

Strach o ty nejbližší, což jsou v případě nemoci covid-19 především naši rodiče a prarodiče, bývá obvykle ještě mocnější než obavy o nás samotné. A smutnou pravdou také je, že je poměrně těžké se jej zbavit, obzvlášť když je oprávněný. Přeci jen ale existují určité postupy, které starosti o naše blízké aspoň trochu zmírní.

Neohrožovat

"Pár týdnů se teď nepotkáme, abychom se v létě mohli obejmout," tak zní pravidlo dnešní doby a jedna z věcí, co teď můžeme udělat pro naše nejbližší, je, že jej budeme dodržovat. A když už se potkat musíme, pak bychom měli důsledně dodržovat hygienická opatření včetně nošení respirátorů.

Uklidňovat

Jestliže vaši blízcí z nemoci panikaří, buďte vy tím, kdo je bude uklidňovat. Místo toho, abyste je děsili katastrofickými zprávami ze svého okolí, raději buďte pozitivní a pomáhejte jim přijít na jiné myšlenky. Uvidíte, že i vám tento postoj prospěje.

Pomáhat

Jestliže někdo z vašich blízkých onemocněl a je teď v karanténě, jistě ocení, když mu domů doručíte potraviny (např. nechat před dveřmi – bez kontaktu), léky nebo jiné důležité věci, které si nemůže sám obstarat. Stejnou pomoc možná uvítají i senioři nebo lidé z jiných rizikových skupin ve vašem okolí. Případně můžete přispět do potravinové banky nebo na jiné charitativní účely. Pamatujte na to, že když člověk pomáhá jiným, alespoň na chvíli se odpoutá od vlastních nepříjemných pocitů.

Být milý

Stres z protipandemických opatření teď doléhá na každého z nás a podrážděné reakce ve vypjatých situacích jej ještě víc přiživují. Zkuste se příště, až se dostanete do nepříjemné situace, chovat opačně, než vám právě velí váš mozek a než byste na lidi ve svém okolí chrlili nepříjemná slova, raději se usmějte.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky mdworks, pomoc, pandemie, covid, PR text, strach, organismus, COVID-19, nemoc, Ipsos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak zvládat strach, obavy a nejistoty v době covidu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.