Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zásilkovna v Hradci Králové měla tajit případy koronaviru mezi pracovníky. Na problém upozornila jedna ze zaměstnankyň

V kanceláři sedíme zhruba 90 centimetrů od sebe, nikdo nemá respirátor ani roušku. Z domova pracovat nemůžeme… Takto popsala na svém soukromém facebookém profilu podmínky na pracovišti hradecké pobočky Zásilkovny zaměstnankyně Petra Žižková. Podle jejich slov ji zaměstnavatel nenechá pracovat z domova a tají případné onemocnění mezi kolegy. Vedení Zásilkovny toto tvrzení odmítá. Dokonce tvrdí, že je to v rozporu s interním nařízením

„Tak jo. Stačilo. Jdu s tím ven, i když z toho budu mít průšvih. Prostě nemohu. A bude to dlouhý příspěvek, za což se omlouvám,“ touto větou na sociálních sítích začíná Petra Žižková popisovat situaci na hradecké pobočce Zásilkovny. Do práce pro nového zaměstnavatele nastoupila 1. března a po školení ihned nastoupila na práci z domova. Podle jejich slov jde zákaznický servis dělat s notebookem prakticky odkudkoli.  

„Už je to několik měsíců, co nám homeoffice skončil, protože se firma rozhodla, že patříme mezi ty, kde není možný,“ píše dál Petra. Dále se zmiňuje o tom, že se na pracovišti nedodržují žádná hygienická pravidla. Zaměstnanci mezi sebou nemají rozestupy, nikdo nepoužívá roušky ani respirátory. „Všichni sedíme ani ne metr od sebe v openspace... Desítky lidí,“ dodává.  

A zaměstnavatel? Ten mlčí. „O tom, že jsou kolegové nemocní jsem se dozvídala jen z aplikace eRouška. V práci jsem se to nikdy od nikoho nedozvěděla,“ řekla pro Českou televizi. Přímá nadřízená měla dokonce vysloveně odmítnout volno zaměstnanci, který měl příznaky. Údajně bylo třeba zpracovat všechnu elektronickou poštu.  

Podle vyjádření společnosti Zásilkovna od začátku pandemie onemocnělo nemocí COVID-19 zhruba deset procent všech zaměstnanců. 

Petra Žižková uspěla až u své personalistky. Ta nakázala všem na pracovišti používat ochranu horních cest dýchacích. Dokonce nové nařízení chodí namátkově kontrolovat. „Jakmile odejde, všichni stáhnou roušku na bradu a nadávají, že se v tom nedá dýchat,“ postěžovala si Petra.  

Podle Petry Žižkové zaměstnavatel totálně selhal. Sama sebe ve svém příspěvku označila za udavače a vystrašence. Počítala tak s celou řadou nenávistných komentářů. Mile ji však překvapilo, že se ji lidé na sociálních sítích začali zastávat. Navíc tím donutila společnost k tomu, aby se problematikou dodržování hygienických opatření začala zabývat.  

Kompletní vyjádření zaměstnankyně Petry Žižkové naleznete na TOMTO ODKAZU

Hradecká pobočka Zásilkovny obvinění odmítá  

Společnost do ochrany zdraví svých zaměstnanců údajně investovala miliony korun. To, co paní Žižková popisuje, je podle mluvčího Zásilkovny Kamila Chalupy přímo v rozporu s vnitřními pokyny. Podle informací České televize nyní společnost rozdělila zaměstnance na dvě skupiny, které se střídají v práci z domova. 

„Kategoricky odmítáme, že by vedení zákaznického servisu nutilo zaměstnance chodit do práce, pokud byli ve styku s pozitivní osobou nebo pokud měli příznaky nákazy. Tato tvrzení jsou nepravdivá a difamující,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti.  

Podle zaměstnavatele společnost svým zaměstnancům poskytla dostatek ochranných pomůcek jako jsou štíty, roušky, respirátory i dezinfekční prostředky. Všechna pracoviště měla být vybavena i teploměry. Petra Žižková ale může dokázat, že zaměstnanci pomůcky nevyužívali. Přímo z pracoviště pořídila hned několik fotografií, na kterých je vidět, že ani jeden z kolegů v přímém kontaktu roušku nemá.  

„Nebyli jsme informováni o žádném přenosu nákazy přímo na zmíněném pracovišti. Pokud někteří zaměstnanci byli COVID-19 pozitivní, vždy jsme aktivně komunikovali s příslušnou hygienickou stanicí,“ dodává společnost. Ta slíbila, že prověří možné individuální selhání, ze kterého může vyvodit patřičné důsledky.  

Úmyslné šíření nemoci? Až 12 let vězení 

„V případě, že má někdo pozitivu potvrzenou testem a nedodržuje pravidla daná související izolací, může se svým jednáním dopustit páchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci,“ upozorňuje krajská policejní mluvčí Magdaléna Vlčková. Zároveň však dodává, že každý případ je jiný, proto jej policisté řeší individuálně. V extrémním případě však za úmyslné šíření nakažlivé nemoci hrozí až dvanáct let ve vězení. 

Podle Vlčkové však policie podobné případy často neřeší, jde spíš o výjimky. Jako příklad uvádí případ muže z Moravskoslezského kraje, který měl během nařízené karantény vyhrožovat nákazou koronavirem svým sousedům a plivat na ně z okna. 

Ohodnoť článek

Foto DeníkN

Štítky Zásilkovna, Hradec Králové, pobočka, zaměstnanci, koronavirus, COVID-19, hygiena, obvinění, kauza, nemoc, homeoffice, rouška, Česká televize, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásilkovna v Hradci Králové měla tajit případy koronaviru mezi pracovníky. Na problém upozornila jedna ze zaměstnankyň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.