Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Trutnov připravilo rekonstrukci kina Vesmír. Plánují se i další velké investice

Tento týden vedení Trutnova schvalovalo investiční plán na letošní rok. I přes současnou pandemii a nelehkou ekonomickou situaci město stále počítá s rozsáhlou rekonstrukcí kina Vesmír. S ní chce radnice začít ještě letos na podzim.

„V letošním rozpočtu počítáme s polovinou nákladů na rekonstrukci kina, což činí zhruba 45 milionů korun. Druhou polovinu naplánujeme do rozpočtu na příští rok, kdy by rekonstrukce měla být dokončena,“ potvrdil starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). V současné době město hledá firmu, která si vezme rekonstrukci na starosti. 

Po rekonstrukci by mělo mít kino dva sály. „Hmota stavby, základní členění fasády a zejména unikátní skořepinový podhled v sále jsou zachovány z 20. let. Ovšem hlediště sálu není původní a současně nevyhovuje stávajícím potřebám, tudíž bude kompletně sneseno a nahrazeno novým,“ říká autor architektonického návrhu Michal Rosa.

Nové hlediště s novými sedačkami bude mít kapacitu 256 diváků. V prostorách druhého nadzemního podlaží bude umístěn druhý sál s kapacitou 39 diváků. Ten poslouží pro méně kapacitní projekce artových představení a díky ozvučení Atmos také jako prémiové kino. „Navrhli jsme změnu organizace provozu, vyřešili jsme bezbariérovost, navýšili kapacitu nových toalet a posílili prostor pro občerstvení,“ dodává Rosa. Kino získá také nový plášť. Na bílou fasádu, která bude doplněna soklem z teraca, bude navráceno původní členění. Hliníková krytina a rámy oken budou šedé.

„Kino Vesmír, dnes již kulturní památka, bylo postavené v roce 1928. V polovině 70. let prošla budova rozsáhlou přestavbou, ovšem dnes už přesluhuje a pokud chceme trutnovským divákům nabídnout pohodlí a příjemný zážitek z promítání filmů, musíme do ní investovat. Přeci jen jsme třicetitisícové město, které si zaslouží moderní a funkční kino,“ vysvětluje starosta.

Město schválilo i další velké investice

„Už známe výsledek hospodaření města za rok 2020 a podle prvních dvou měsíců letošního roku vypadají nadějně příjmy z rozpočtového určení daní. Díky tomu jsme si dovolili provést změny v rozpočtu a zapracovat do něj většinu investic, které na letošní rok plánujeme,“ dodává starosta.

Město počítá například s pořízení projektové dokumenty na rekonstrukci skleněné lávky v ulici na Struze. Jen za potřebnou dokumentaci radnice zaplatí 1,4 milionu korun. Stejnou částku bude stát i vytvoření parkovacích míst ve Sportovní ulici. 

Další peníze spolkne i vybudování veřejných bezbariérových toalet na Krakonošově náměstí. Zde radnice počítá se zhruba půl milionem korun. „Díky pracovní skupině Trutnov bez bariér zjišťujeme nedostatky, které výrazně ztěžují pohyb a život ve městě lidem s tělesným handicapem. Tyto překážky se snažíme postupně odstraňovat a příkladem je i vybudování bezbariérového WC v centru města,“ říká Tomáš Hendrych, místostarosta města Trutnova.

Nemalou částku město vynaloží i na opravu vyústění Kacířského potoka. To poničila srpnová povodeň a nové bude stát 3,5 milionu korun. Na tyto práce se město rozhodlo požádat o dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj. Dalších 600 tisíc bude stát nová projektová dokumentace, která by měla vyřešit nedostatek parkovacích míst naproti trutnovské nemocnici. 

„V rozpočtu samozřejmě nejsou některé investice připravované ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic, jako například vybudování kruhového objezdu u bývalé porodnice, oprava Špitálského mostu s vybudováním náplavky a chodníky na Polské ul. od železničního přejezdu směrem na Poříčí a Voletiny. Některé z těchto akcí by se měly spustit už letos, ale zatím neznáme výši spoluúčasti,“ uzavírá Ivan Adamec.

Ohodnoť článek

Foto město Trutnov

Štítky kino, Vesmír. Trutnov, rekonstrukce, oprava, investice, město, vizualizace, Trutnov, Ivan Adamec, Michal Rosa, ODS, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov připravilo rekonstrukci kina Vesmír. Plánují se i další velké investice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.