Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradec trápí černé skládky. Částečně pomáhají alespoň fotopasti

Ačkoliv se Hradci Králové dlouhodobě daří snižovat množství nevytříděného odpadu, město stále trápí černé skládky. Někteří lidé jsou schopni ke kontejnerům odložit posilovací stroje, kuchyňské spotřebiče nebo celý nábytek. Vypátrat jejich zakladatele je nadmíru těžký úkol. Městské policii částečně pomáhají alespoň fotopasti.

„Zjistit původce černé skládky není jednoduché. Strážníci se nejdříve snaží vlastním šetřením zjistit, kdo založil skládku, pokud se to nepodaří, předávají k řešení správnímu orgánu,“ říká mluvčí městské policie Eva Kněžourová. Na některé místa tak strážníci umísťují takzvané fotopasti. V některých případech pomůžou s odhalením člověka, který skládku zakládá. Lidi neodrazuje ani riziko vysoké pokuty. Za založení skládky na území města může dosáhnout až výše 50 tisíc korun. 

Poslední případ musela městská policie řešit o víkendu. „Dle vyhozených dokumentů se podařilo zjistit, komu věci patří,“ potvrdila mluvčí strážníků. Strážníci muže navštívili, ten jim ale řekl, že likvidací odpadků pověřil zaměstnance. Ti se nakonec přiznali. Konkrétně v tomto případě se vše obešlo bez pokuty. Majitel věcí slíbil nápravu. 

Nelegální skládky jsou dlouhodobým problémem  

„Bohužel z 90 procent se jedná o neznámého pachatele a je tedy velmi obtížné ho dohledat. V případě, že se podaří výtržníka vypátrat, tak se dále situace řeší podle zákona,“ potvrdila Hradecké Drbně mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Ačkoliv se radnice snaží s bezohlednými obyvateli bojovat, prohrává. Pracovníci technických služeb umístili na nejrizikovější místa cedule – bez výsledku. Některá popelnicová stání upravila tak, aby znemožňovala nechat zde velké kusy nábytku. Ani to příliš nepomohlo. 

Za poslední čtyři roky se náklady na likvidaci těchto malých nelegálních skládek navýšili šestkrát. Ještě v roce 2016 město platilo kolem 270 tisíc, předminulý rok to bylo přes milion korun. Rada města se proto rozhodla navýšit finance o dalších 700 tisíc korun, které Technické služby použijí na jejich odstraňování.

V Hradci Králové funguje projekt RE-USE

Od června loňského roku v Hradci Králové funguje takzvaný projekt RE-USE. Jeho hlavním úkolem je opětovně využít co nejvíce výrobků a tím snížit množství vyprodukovaného odpadu. Ve sběrném dvoře Bratří Štefanů vzniklo místo, kam mohou lidé darovat věci k opětovnému užití. Ty pak může za malou částku koupit někdo jiný.

„Lidé sem mohou věnovat předměty pro opětovné užití, například drobný nábytek, zařízení a vybavení domácnosti, hračky nebo třeba sportovní vybavení,“ vysvětlil před časem exnáměstek primátora Martin Hanousek (Změna). Z vybraných peněz připravili zaměstnanci Městských lesů výsadbu nových stromů.

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, skládka, kontejner, policie, strážník, fotopast, kamera, pokuta, odpad, třídění, černá skládka, obecní policie, Martin Hanousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec trápí černé skládky. Částečně pomáhají alespoň fotopasti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.