Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zastupitelské kluby se nejsou schopné domluvit na nové koalici. Patovou situaci vyřeší jedině ústupek

Hradecká ODS nesupěla se svým návrhem na novou čtyřkoalici. Tu by chtěli občanští demokraté vytvořit bez uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Loni v listopadu se v Hradci Králové rozpadla koalice tvořená ODS, hnutím ANO a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Zůstala menšinová koalice občanských demokratů a hnutí ANO.

ODS se snaží koaliční poměr změnit jednáním s opozičními stranami v zastupitelstvu. Jednání zatím nikam nepokročila. Další setkání je naplánované na neděli pozdě večer.

"Největší problémem je podle mě v interní rozštěpenosti ODS. Nedospěli jsme k výsledku. Nedostali jsme odpověď na naši nabídku, která akceptuje rozdělení rady podle výsledků komunálních voleb," řekla zastupitelka Pavlína Springerová (HDK). HDK by podle ní měla mít tři radní a ostatní strany, ODS, Piráti, Koalice pro Hradec, Změna pro Hradec a Zelení po dvou mandátech v radě. Rada má 11 členů. "S tím, že primátor by byl z HDK. Koalice musí být co nejširší," řekla Springerová.

S návrhem souhlasí i Koalice pro Hradec. V opozici by byla KSČM a hnutí ANO. "ODS s tím nesouhlasila, chce si zachovat pozici primátora. Je to patová situace. Dáme tomu ještě nějaký čas, ale abychom chodili na setkání, která nemají výstup, nemá cenu. Musí někdo ustoupit, udělat kompromis," řekla zastupitelka Anna Maclová (Koalice pro Hradec).

Primátor Alexandr Hrabálek řekl, že je mu prý lhostejné, jestli zůstane primátorem. Prioritou pro něj jsou programové plány. "Od začátku mi šlo o to, aby prosperovalo město, abych já svým dílem k rozvoji přispěl," řekl primátor. "Do politiky jsem šel proto, abych pomohl městu. Za příznivý výsledek budu považovat to, že se podaří dokončit všechny věci, které jsme začali. Bez ohledu na to, kdo bude stát v čele radnice," dodal primátor Hrabálek.

Rozkol mezi menšinovou koalicí a Zelenými se završil na pondělním zastupitelstvu, kdy ODS a hnutí ANO s podporou komunistů odvolalo náměstka primátora Martina Hanouska (Zelení). Za volební uskupení Změna pro Hradec a Zelení zůstává radní Adam Záruba (Změna pro Hradec).

I Piráti chtějí většinovou koalici, tedy zastoupení pěti uskupení, což by v součtu znamenalo 23 mandátů v 37členném zastupitelstvu. "Chceme totiž silnou koalici s jasnou většinou v zastupitelstvu a k tomu potřebujeme i Změnu a Zelené. Obáváme se totiž nejednosti klubů ODS a HDK. ODS si ale musí nejprve sama ujasnit, zda chce s námi reálně jednat nebo pokračovat v koalici s ANO komunisty," uvedl zastupitel Aleš Dohnal (Piráti).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, Hradec Králové, koalice, schůzka, vyjednáváni, politika, dohoda, ODS, ANO 2011, Hudební divadlo Karlín, primátor, rada, Pavlína Springerová, Česká pirátská strana, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelské kluby se nejsou schopné domluvit na nové koalici. Patovou situaci vyřeší jedině ústupek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.