Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecká ODS chce do konce března novou koalici. Ve hře je spolupráce s HDK a Piráty

Hradecká ODS chce do konce března vyjednat novou městskou koalici, která zajistí v zastupitelstvu většinu. Jinak zvažuje, že odstoupí z výkonných funkcí. Ve vedení je teď menšinová koalice ODS a hnutí ANO. Koaliční krize na magistrátu v Hradci Králové trvá od poloviny listopadu, kdy od smlouvy odstoupilo hnutí Změna pro Hradec a Zelení.

"Chceme aktivně přistoupit k vyjednávání a vytvořit novou koalici, která by mohla fungovat. Je to politické vyjednávání. Varianty jsou jasné, mohla by vzniknout koalice s Hradeckým demokratickým klubem (HDK) a Piráty," řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). O další koalici s hnutí ANO občanští demokraté neuvažují.

"S ANO se dohodneme, jak to uděláme. Bude to po dohodě, nebude to divoký rozstřel," řekl Hrabálek. Městská rada má devět členů. Hnutí ANO má dva náměstky primátora a dva radní. ODS má kromě funkce primátora, jednoho náměstka a dva radní.

Piráti jsou ochotní o nové koalici s ODS jednat. Nechtějí spolupracovat s hnutím ANO a komunisty, řekl předseda zastupitelského klubu Aleš Dohnal. "Původně jsme chtěli jednat, aby ve své funkci zůstal pan primátor, ale po posledním zastupitelstvu, kde byl vulgární, si myslím, že to není člověk, který by měl zůstat primátorem," řekl Dohnal.

Vloni v listopadu Zelení a Změna pro Hradec vypověděli kvůli neshodám koaliční smlouvu. Po pondělním odvolání Martina Hanouska z pozice náměstka, zůstal v radě za volební uskupení Adam Záruba. Koalice po rozkolu přišla o tři hlasy, má teď 17 zastupitelů. Hradecké zastupitelstvo má 37 členů.

Hnutí ANO v Hradci Králové komunální volby vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS má pět zastupitelů a Změna pro Hradec a Zelení tři křesla. Hradecký demokratický klub (HDK) má sedm mandátů, Piráti pět svých zástupců, lidovecká Koalice pro Hradec má tři zastupitele a KSČM také tři.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, ODS, správa, Hradec Králové, město, politika, HDK, Pirátri, primátor, Alexandr Hrabálek, koalice, Hradecký demokratický klub, ANO 2011, Česká pirátská strana, Martin Hanousek, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká ODS chce do konce března novou koalici. Ve hře je spolupráce s HDK a Piráty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.