Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Náměstkem primátora se stal Pavel Marek (ANO). Někteří členové opozice jsou zásadně proti, může být ve střetu zájmů

Ze včerejšího jednání zastupitelstva v Hradci Králové vzešel nový náměstek primátora Hradce Králové. Tím se stal Pavel Marek (ANO), který ve funkci nahradí Věru Pourovou (ANO). Tu zastupitelstvo města odvolalo 7. prosince. Někteří členové opozice jsou zásadně proti. Je tu možný střet zájmů, tvrdí.

"Několik dní jsme strávili vyjednáváním s opozicí. Slíbili jsme kroky, které hodláme učinit, ty samozřejmě platí. Pro spolupráci budeme potřebovat znát další kritické body, které opozice vnímá," řekl před veřejnou volbou Marek.

Krátkodobý střet zájmů

Podle některých členů zastupitelských klubů může být jeho zvolení problematické především kvůli střetu zájmu. Jedna z jeho firem poskytla spolku Sion, který staví soukromou školu v Hradci, na omezenou dobu půjčku. Má pomoci překlenout dobu, než si vyřídí bankovní úvěr, aby se stavba neopozdila. Půjčka by se měla v nejbližších dnech vypořádat. Spolek Sion, je zřizovatelem soukromých škol a domu dětí a mládeže v Hradci Králové.

Náměstkyně Pourová skončila 31. prosince mimo jiné kvůli nevyužití předkupního práva na budovu soukromé Základní školy Sion. "Je velmi překvapivé, že pan Marek až nyní přiznal půjčky Sionu, kde hnutí ANO a náměstkyně Pourová nečinili. Bylo by pozoruhodné, že by nastoupil člověk, který je finančně na této věci zainteresován," řekl lídr strany Zelených Martin Hanousek (Zelení). Podobný postoj k celé situaci měl i zastupitel Pirátů Aleš Dohnal.

Na možný střet zájmů upozornil i sám nově zvolený náměstek Pavel Marek. Oponoval ale, že už dříve radě města oznámil poslední i předchozí půjčku. Jejich výše činila zhruba 3,5 milionu a pět milionů korun. Podle jeho slov je zachránil před likvidací.

Zastupitelé Hradce Králové odvolali náměstka Martina Hanouska

Zastupitelé odvolali z funkce náměstka Martina Hanouska (Zelení). Návrh získal podporu 19 členů z 37. "Pan náměstek Hanousek přestal spolupracovat. Vydal jsem příkaz svým náměstkům, aby mi dávali výkazy o svých jednáních, pan Hanousek to odmítl. V takové atmosféře se nedá pracovat," řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Od loňského roku je Hradec Králové bez fungující koalice. Rozpadla se poté, co v listopadu uskupení Změna pro Hradec a Zelení vypověděly koaliční smlouvu s ODS a ANO. Od té doby je tak koalice v menšině.

Vyjednávání o nové koalici stále pokračují

"Volba pana Marka náměstkem není v současné chvíli vhodná, probíhají jednání o tom, že bude ustanovena stabilní koalice, která bude mít většinu 19 hlasů, takže tento mandát by byl velmi omezený," řekl Hanousek. Problém je však to, že vyjednávání o nové koalici trvají měsíce a zatím nepřinášejí konkrétní výsledky.

Jako o nejpravděpodobnější se mluvilo o ODS a ANO za podpory komunistů. S tím však nesouhlasí všechny ostatní zastupitelské kluby, podle nich by měla naopak vzniknout co nejširší vládnoucí koalice bez účasti nedemokratických stran – tedy ANO a KSČM.

K jednání minulý týden vyzvala i Pirátská strana. Ta současné vztahy ve vedení města označila jako chaotické. „Vztahy ve vedení města jsou často na bodu mrazu, jednání zastupitelstva připomínají spíše zákopovou válku a problémy Hradce jen a jen narůstají. Je potřeba restart,“ upozornil předseda zastupitelského klubu Pirátů Aleš Dohnal. Pirátská strana je podle něho ochotná spolupracovat se všemi, kromě výše zmíněného Hnutí ANO a KSČM.

Podobný přístup má i Hradecký demokratický klub. Společně s Koalicí pro Hradec, Změnou pro Hradec a Zelenými oslovili ODS a Piráty. Tým složený ze zástupců demokratických opozičních stran nabízí ODS a Pirátům spolupráci na vzniku nového koaličního uskupení, které by s většinou 23 zastupitelských mandátů vedlo naše město po zbytek volebního období.

„Jsme přesvědčeni, že současná situace ve vedení města je neúnosná a další čekání by pouze prohlubovalo krizi. Proto jsme se domluvili na možné spolupráci ve prospěch Hradce Králové,“ říká předsedkyně Hradeckého demokratického klubu Pavlína Springerová.

Ke stejnému výsledku by se ráda přiklonila i strana Zelených, která iniciovala odstoupení od koaliční smlouvy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pavelmarek.cz

Štítky zastupitelstvo, vola, náměstek, Hradec Králové, ANO, Pavel Marek, střet zájmů, SIO, vyjednávání, koalice, smlouva, ANO 2011, Věra Klásková, Martin Hanousek, ODS, Česká pirátská strana, Sion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstkem primátora se stal Pavel Marek (ANO). Někteří členové opozice jsou zásadně proti, může být ve střetu zájmů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.