Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Náchod spouští nový léčebný postup u rizikových covid pacientů. Dostanou rekonvalescentní plazmu

Nový léčebný postup, se kterým v Královéhradeckém kraji na základě zkušeností ze zahraničí začala Nemocnice Rychnov, budou nyní používat také lékaři náchodské nemocnice. Ve středu otevře Stacionář COVID-19. Ten bude určen pro rizikové pacienty. Tato skupina bude léčena podáváním rekonvalescentní plazmy.

"Stacionář COVID-19, který bude určen pro pacienty s mírným průběhem tohoto onemocnění, u kterých však hrozí vysoké riziko progrese do závažné formy,“ říká ředitel náchodské nemocnice Jan Mach. Úzká skupina vysoce rizikových pacientů bude léčena podáváním rekonvalescentní plazmy nebo jiných, nově vyvinutých, léčivých přípravků obsahujících specifické protilátky proti COVID-19.

„Nejdůležitější je zahájit podání rekonvalescentní plazmy co nejdříve, ideálně do tří dnů od prvních příznaků nemoci,“ uvádí Richard Vondruška, primář interního oddělení rychnovské nemocnice, které ambulantní včasnou léčbu rizikových pacientů zahájilo 15. února.

„Ve spolupráci s praktickými lékaři v našem regionu se tyto pacienty snažíme vytipovat včas. Měli by s předstihem dostat informaci, že v případě podezření na nákazu onemocněním COVID-19 by měli být otestováni a v případě pozitivního výsledku testu pak prostřednictvím praktického lékaře objednáni na tuto léčbu,“ doplňuje. 

Stejně postupuje i náchodská nemocnice, která kontaktuje praktické lékaře v regionu. Objednání do stacionáře COVID-19 v rychnovské i náchodské nemocnici musí být vždy realizováno přes praktického lékaře nebo ambulantního specialistu.

Pacient musí splnit alespoň jedno z následujících kritérií:

  • Je po transplantaci orgánu nebo kostní dřeně.
  • Podstupuje léčbu snižující imunitu.
  • Má akutní onkologické nebo hemato-onkologické onemocnění.
  • Má plicní hypertenzi.
  • Je dialyzovaným pacientem.
  • BMI má vyšší než 40.
  • Trpí chronickou obstrukční chorobou v pokročilejším stádiu bez nutnosti kyslíkové podpory.
  • Trpí zvýšenou srážlivostí krve a již prodělal trombózu nebo embolii.

Nemocnice Rychnov má z kapacitních důvodů kritéria pro zahájení včasné léčby ještě přísnější. Přijímá pacienty zejména s vysoce oslabenou imunitou, onkologické a dialyzované pacienty.

Podání rekonvalescentní plazmy nebo léčivého prostředku obsahujícího specifické protilátky je jednorázové. Celkový pobyt ve stacionáři trvá 3 až 5 hodin. Na začátku pobytu bude pacientovi provedeno základní vyšetření na hladinu protilátek proti COVID-19, rekonvalescentní plasma bude podána pouze pacientům s negativním nebo nízkým titrem protilátek.

Následuje krátké vyšetření lékařem, zavedení periferního žilního katetru, v případě podání rekonvalescentní plazmy odběr krve pro zjištění krevní skupiny a následné podání léčivého prostředku.

Nově vznikající stacionář COVID-19 se nachází v dolním areálu náchodské nemocnice v nově vybudovaném pavilonu J. V rychnovské nemocnici je včasná léčba rizikovým pacientům poskytována v Covid ambulanci - pavilon F (DIGP). Možnosti léčby jsou v obou nemocnicích limitované dostupností a objemem léčivých prostředků a kapacitou stacionáře.

Nemocnice hledají dárce plazmy, kteří prodělali koronavirus

Tyto dárce hledá například Fakultní nemocnice Hradec Králové. Plazma lidí, kteří COVID-19 prodělali, může být cestou k léčbě těch, kteří s onemocněním bojují v těchto dnech. „Zájemci o darování plazmy mohou přijít bez objednání na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové. Odebereme jim vzorek krve na zjištění protilátek proti koronaviru a vyšetříme je, zda splňují kritéria dárcovství,“ uvedl primář Transfuzního oddělení Vít Řeháček. Osoby s vysokou hladinou protilátek proti COVID-19 a s plazmou, která dovoluje další zpracování, budou za jeden až tři týdny vyzváni k vlastnímu odběru.

Odběr trvá zhruba 40 – 45 minut, během kterého pacientovi odeberou zhruba 800 mililitrů krevní plazmy. Po napíchnutí žíly je krev odváděna do odstředivého válce, kde se oddělí od plazmy. Zbylá krev následně putuje pacientovi zpět do těla.

Zhruba 80 procent krevní plazmy tvoří voda. Pacient se tak může cítit dehydratovaný, malátný a slabý. Před samotným odběrem se doporučuje vypít co nejvíce tekutin. Krevní plazmu může darovat kdokoli ve věku od 18 do 65 let s váhou nad 50 kilogramů. Další podmínkou je, že zájemce o dárcovství nikdy nedostal transfuzi a u žen, že nebyly těhotné.

Ohodnoť článek

Foto UHK

Štítky Náchod, nemocnice, Stacionář COVID-19, plazma, léčení, pacient, lékař, vyšetření, COVID-19, pandemie, koronavirus, Královéhradecký kraj, Jan Mach, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod spouští nový léčebný postup u rizikových covid pacientů. Dostanou rekonvalescentní plazmu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.