Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

PŘEHLED: Za poslední týden se situace nezlepšila. V kraji se více testuje

Ani tento týden v Královéhradeckém kraji nepřinesl žádné výrazné změny. Počet aktivních případů sice výrazně nestoupá, ale zároveň ani neklesá. Nemocnice jsou stále na hraně svých kapacit. Nové pacienty zvládají přijímat jen kvůli transportu těch, co už hospitalizovaní jsou. Nově se tak v nejpostiženějších oblastech rozšířil počet odběrových míst i mobilních týmů. Hradecká Drbna přináší přehled toho, co se tento týden v kraji dělo.

V Královéhradeckém kraji bylo k dnešnímu ránu evidováno 8.503 aktivních případů COVID-19. Podle krajských hygieniků je nejvíce případů potvrzených na Hradecku, celkem 2.433. Naopak nejméně na Rychnovsku, kde bylo dnes ráno evidováno 970 nemocných.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je však nejhorší situace stále na Trutnovsku. Pandemie se zde šíří nejrychleji ze všech regionů v České republice. Právě Trutnovsko je jeden ze tří okresů, ve kterých se potvrdila takzvaná britská mutace. Další případy jsou potvrzené na Náchodsku a Rychnovsku.

Podle některých starostů je jediným řešením pravidelné testování obyvatel. S tímto názorem se ztotožňuje i Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje. „Proto se snažíme neustále rozšiřovat počet testovacích míst a co nevíce pokrýt celý region tak, aby lidé měli odběrová místa v dosahu,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Nová odběrová místa i mobilní týmy

Na Trutnovsku od tohoto týdne fungují tři mobilní týmy, kteří zajišťují testování místních i zaměstnanců velkých firem. „V regionu už také působí i tým, který zajišťuje Střední a vyšší odborná zdravotnická škola Trutnov,“ dodal hejtman. Tento týden testoval jeden mobilní tým i na Náchodsku. Proškolení vojáci u dobrovolníků prováděli antigenní testování. Další mobilní tým působí na Královédvorsku, zde ho zajišťují hasiči.

Nejpostiženější regiony rozšiřují i odběrová místa. Jedno takové vzniklo i ve společenském centru UFFO v Trutnově. K provedení antigenního testu není třeba předchozí online rezervace, stačí pouze občanský průkaz. Provizorní testovací centrum je v provozu každé úterý a čtvrtek.

Náchod má nové odběrové místo. Testování je pro místní zdarma

V Náchodě vzniklo nové odběrové centrum. To v Mlýnské ulici zajišťuje soukromá společnost EDUMEND. Dobrovolníci o antigenní testování si mohou termín rezervovat v online rezervačním systému. Samotný test je zdarma. Výsledek se testovaný dozví do...

Trutnov rozdává roušky, rozšířilo distribuční místa

Už před týdnem dorazila do Královéhradeckého kraje zásoba chirurgických roušek. Ta byla rozdělena do měst v okrese Trutnov. Právě v Trutnově s distribucí mezi občany pokračují i v těchto dnech. Radnice tak rozšířila místa, kde si mohou ústenky vyzvednout. Nově to jde i v obchodních řetězcích po celém městě.  

Trutnov opět rozšiřuje výdejní místa s rouškami. Lidé si je mohou vyzvednout v obchodech

Na Trutnovsku až do konce nouzového stavu platí povinnost nosit minimálně chirurgické roušky. Přesně před týdnem do regionu vláda poslala várku 500 tisíc kusů, které teď města postupně rozdávají mezi občany. V Trutnově se nyní rozhodli rozšířit...

Kvůli vládnímu opatření na Trutnovsku mají lidé povinnost na veřejnosti nosit minimálně chirurgické roušky nebo respirátory tipu FFP2. Podle vlády i Královéhradeckého kraje mimořádná opatření skončí s koncem měsíce.

Nemocnice jsou stále plné

Během posledního týdne se situace v nemocnicích nezlepšila. Zástupci všech zdravotnických zařízení dokonce napsali otevřený dopis, ve kterém prosí veřejnost o dodržování vládních nařízení. „Chceme Vás požádat o to, abyste vy sami, bez ohledu na nyní nebo v budoucnu platná omezení, přistoupili k takovým opatřením, která ochrání Vás i Vaše okolí před nekontrolovaným vývojem situace a těžkými dopady na zdraví a na celou společnost,“ píšou ředitelé nemocnic ve svém vyjádření.

Podle informací serveru hlidacstatu.cz bylo k dnešnímu ránu v Královéhradeckém kraji hospitalizováno 566 pacientů. Většina z nich ve středně těžkém nebo těžkém stavu. Ačkoliv počet pacientů začal v druhém únorovém týdnu mírně klesat, nyní čísla opět stoupají. Stále jsou zaplněná i covidová lůžka. Na jednotkách intenzivní péče a ARO jsou volné pouze tři. Klasické lůžka s kyslíkem jsou k dispozici čtyři.

Zpravodajský portál novinky.cz přinesli informaci o tom, že v krajských nemocnicích umírají čím dál tím mladší pacienti. Jednou z obětí měl být i zaměstnanec trutnovské nemocnice ve středním věku. Zemřel třetí den po prvních příznacích covidu.

Od začátku února do včerejšího večera zemřelo v Královéhradeckém kraji (s onemocněním COVID-19) 170 pacientů. Nejvíc 12. února, to bylo celkem 15 lidí.

Tři z devíti pacientů, které Fénix převážel do Kyjova, jsou už doma

Minulé úterý velkokapacitní sanitka Fénix převážela devět covidových pacientů z přetížené Oblastní nemocnice Náchod do nemocnice v jihomoravském Kyjově. Tři z převážených pacientů už byli propuštěni do domácí péče, zbylých šest stále zůstává v...

Ohodnoť článek

Foto ZZS KHK

Štítky přehled, týden, Královéhradecký, kraj, nemocnice, pandemie, test, odběr, mobilní tým, Trtunovsko, COVID-19, koronavirus, Královéhradecký kraj, pacient, Trutnov, okres Trutnov, okres Rychnov nad Kněžnou, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Ná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Za poslední týden se situace nezlepšila. V kraji se více testuje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.