Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vláda se shodla s opozicí na znění pandemického zákona i na kompenzacích

Vláda s opozicí našly shodu na znění pandemického zákona. Na tiskové konferenci po dnešním jednání to řekl předseda ODS Petr Fiala. Kabinet do předlohy podle něj zahrnul i řešení odškodňování živnostníků a firem zasažených protikoronavirovými opatřeními. Koalice Spolu, do které kromě občanských demokratů patří též lidovci a TOP 09, dnes zároveň navrhne na jednání Sněmovny, aby nouzový stav skončil se začátkem účinnosti pandemického zákona. Zatím pro to koalice nehledala shodu s dalšími subjekty.

Lídři stran o předloze jednali v úterý a ve středu, po níž byla shoda na většině opozičních návrhů, ne však na odškodňování. K tomu zástupci parlamentních subjektů dospěli dnes.

„Byli jsme opakovaně ujištěni vládou, ministerstvem zdravotnictví, že když bude schválen pandemický zákon v té podobě, na jaké jsme se domluvili, tak že to ministerstvu poskytuje dostatek pravomocí a nástrojů k tomu, aby mohlo i mimo rámec nouzového stavu zvládat pandemii," řekl Petr Fiala k návrhu na ukončení nouzového stavu. "Předpokládáme, že pokud všechno půjde dobře, tak pandemický zákon by mohl být účinný někdy příští pátek, to znamená, že by vyšel ve Sbírce zákonů. Aktuálně stav nouze platí do 28. února," dodal.

Babiš: Kompenzovat se bude od března

Na náhradu škody podle pandemického zákona by měl být nárok od 1. března do konce platnosti předpisu. Novinářům to po dnešním jednání s opozičními stranami řekl premiér Andrej Babiš (ANO) Žádosti, na jejichž předložení by měli poškození podnikatelé dostat roční lhůtu, bude přijímat ministerstvo financí. Na vyjádření by měl úřad dostat šest měsíců, uvedl premiér.

Uchazeči o odškodnění budou muset škodu prokázat, odpočítají se také již vyplacené kompenzace. „Pokud se někdo rozhodne požádat o náhradu škody, tak by to mělo platit od 1. března do skončení pandemického zákona. Potom mají rok, aby to předložili. Bude se to podávat na ministerstvo financí, které má šest měsíců na vyjádření," uvedl.

Babiš po ranním jednání s opozicí řekl, že výsledky vypadají nadějně. S definicí odškodnění, která byla posledním zbývajícím sporným bodem, souhlasí všechny strany s výjimkou SPD. „Podá se jeden pozměňovací návrh, který podepíšou předsedové všech stran kromě SPD. Na základě toho by to mohlo být schváleno," dodal Babiš. Opozice podle něj tvrdí, že by neměl být problém ani se schválením předpisu v Senátu, kde nevládní strany tvoří většinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PSP ČR

Štítky COVID-19, koronavirus, opatření, vlada, čr, pandemický zákon, kompenzace, ODS, Petr Fiala, nouzový stav, Andrej Babiš, TOP 09, Poslanecká sněmovna ČR, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda se shodla s opozicí na znění pandemického zákona i na kompenzacích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.