Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mrazy komplikují přikrmování lesní zvěře, lidé by zvířatům nic nosit neměli

Silné mrazy lesníkům komplikují přikrmování lesní zvěře. V přezimovacích obůrkách v Krkonoších musí kvůli sněhu také téměř denně čistit stoly na krmení a prohrabovat cestu k obůrkám. Lesní zvěř má navíc kvůli velkým mrazům větší spotřebu krmiva.

Řepa, kaštany, oves, seno, senáž a siláž – potrava pro lesní zvěř v přezimovacích obůrkách v Krkonoších zůstává i během zimy pestrá. „Když hodně mrzne, tak si berou trochu víc. Dostanou třeba balík senáže navíc,“ říká lesník Tomáš Valer pro Český rozhlas. Nejen, že zvířatům denně doplňuje krmení, také čistí stoly na krmení a pokud nasněží, je potřeba prohrnout cestu k obůrkám.

Přikrmování lesní zvěře by lidé měli nechat pouze na lesnících. V žádném případě by do krmelců neměli nosit pečivo nebo dokonce živočišné zbytky. „Pokud by chtěli lidé prospět lesní zvěři, tak v těchto zimních měsících ji především nerušit. Skutečně, když je více sněhu, tak zvěř je od přírody vybavena takovým úsporným módem, aby neztrácela energii. Takže se tolik nepohybuje. A pokud je pak donucena odbíhat, tak je to pro zvířata komplikace," vysvětluje pro rozhlas vedoucí Lesní správy Dvůr Králové nad Labem Lesů České republiky Pavel Draštík. Pokud lidé chtějí pomoci s krmením zvěře a mají například nasbírané kaštany, mohou je přinést přímo na Lesní správu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay | Zdroj Český rozhlas Hradec Králové

Štítky lesní zvěř, krmelec, obora, Krkonoše, krmení, Český rozhlas, Lesy České republiky, mráz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrazy komplikují přikrmování lesní zvěře, lidé by zvířatům nic nosit neměli  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.