Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejvhodnější výstroj policistů na kontrolních stanovištích? Teplé oblečení, čaj a bageta

V pátek to bude týden, co policisté na hranicích okresu Trutnov kontrolují řidiče. Každý z nich musí svoji cestu odůvodnit. Hradecká Drbna se vydala na kontrolní stanoviště na Kuksu. Během naší hodinové návštěvy vrátila policie pouze jedno auto – to naše.

GALERIE: Kontrolní stanoviště na Kuksu

Úterý, 16. února 2021, 15:38

GALERIE: Kontrolní stanoviště na Kuksu
GALERIE: Kontrolní stanoviště na Kuksu

Na všech stanovištích pomáhá místním policistům 160 kolegů z ostatních regionů. Jedna směna odslouží čtyři denní služby a další směna čtyři noční. Pak je vystřídají další policisté. Tyto směny je třeba rozplánovat tak, aby bylo stanoviště v provozu 24 hodin denně.

V úterý jsme byli na cestě z Jaroměře na kontrolní stanoviště na Kuksu. Vidět je už z dálky, na místě stojí několik policejních aut a policisté v reflexních vestách. Osobní auto s trutnovskou poznávací značkou jedoucí před námi kontrolou projíždí bez zastavení. Naše auto má pražskou registračku. Policista zvedá plácačku a vyzývá, abychom zastavili u krajnice.

„Dobrý den. Budu potřebovat nějaký doklad, který vás opravňuje vjet do okresu Trutnov,“ říká. Vysvětlujeme mu, že jsme novináři a jedeme udělat pár fotografií a video z tohoto kontrolního místa. I přesto nám policista vysvětluje, že je třeba doklad. „Dál vás pustit nemohu. Zastavím dopravu, vy se otočíte a necháte auto na benzinové pumpě,“ vysvětluje. Během necelé hodiny, co jsme se na místě pohybovali, jsme byli jediným autem, které se muselo otočit.

První, čeho jsme si na místě všimli, byla plynulost provozu. Nejdelší kontrola trvala zhruba tři minuty, kdy řidič policistovi ukazoval zavazadlový prostor. Kolona se tvořila jen výjimečně a nikdy nebyla delší než pár metrů.  

Řidiči si na nová opatření na Trutnovsku pomalu zvykají. Tomu odpovídají i počty řidičů, kteří museli své auto otočit. V sobotu byl odepřen vstup do okresu 703 vozidlům, v neděli 425 a v pondělí jen 228 autům. Žádné komplikace policie neřešila ani během naší včerejší návštěvy.

Teplé oblečení, čaj a bageta

„Policisté jsou vybaveni odpovídající výstrojí, teploty na Trutnovsku v noci klesají často i pod dvacet stupňů. Práce v takových klimatických podmínkách je pro všechny policisty nesmírně náročná,“ vysvětluje mluvčí krajských policistů Magdaléna Vlčková.

Přímo na Kuksu prováděli kontrolu čtyři policisté, v každém směru dva. Kolem celého okresu (ale i například na vybraných nádražích unitř okresu) takto kontroluje řidiče v průběhu 24 hodin celkem 280 policistů. Právě kontrolní stanoviště Kuks je jedno ze sedmi nejfrekventovanějších. Na nich mají policisté k dispozici vyhřívané zázemí v podobě buněk. To je denně doplňováno jídlem i pitím.

I přesto ale nejde mluvit o žádném tříchodovém menu. Právě na Kuksu měli policisté připravenou přepravku s balenými bagetami. „Kromě jídla denně rozvážíme i ochranné prostředky, které si policisté v průběhu dne několikrát mění,“ doplňuje Vlčková.

Kuriozním situacím se vyhnout nejde

Lidé na sociálních sítích ukazují na celou řadu kuriozit. Například Tomáš Nosek upozornil na to, že obec Černice je přesně na hranici okresu Trutnov. Pomyslná čára tak vesnici rozděluje na dvě poloviny, kterou (teoreticky) nemůžou místní přecházet. Na další podivuhodnou situaci narazil i Marin Bodlák. Ten našel místo, kde hranice protíná rodinný dům.

Jedna taková zvláštnost je právě i na hlavní silnici z Jaroměře do Kuksu. Zhruba na sto metrech zde hranice okresu protíná silnici na třech místech. Řidič tak nejdříve vjede do Trutnovska, pak opět zpět do okresu Náchod a konečně na Trutnovsko.

S další kuriozitou přišla sama policie. Jeden z hlídkujících policistů natočil video, na kterém zachytil malého poníka ve Vidonicích. Ten se na sv. Valentýna přišel podívat na jedno z kontrolních stanovišť. Jelikož neodůvodnil svoji cestu, skončil nakonec zpět v ohraně u své majitelky.

Přes kontrolu na Trutnovsku se pokusilo projet sedm cizinců bez dokladů. Hranici okresu chtěl přejít i poník s gumičkou ve hřívě

I o víkendu policie kontrolovala pohyb lidí na Trutnovsku. Jen během soboty zastavila a vrátila zhruba 600 řidičů, kteří neprokázali důvod své cesty. V sítích a následně i policejním autě skončilo sedm cizinců, kteří se přes kontrolu pokusili...

Za další zvláštní situaci může řidička, která se pokusila projet jedno z kontrolních stanovišť. Neuposlechla výzvy, pokračovala v jízdě dál a po pár metrech narazila do stromu. Dechová zkouška ji prokázala 1,6 promile alkoholu v dechu. Tuto událost nyní vyšetřuje náchodská policie.

Během víkendu při kontrolách policie odhalila i sedm cizinců, kteří neměli potřebné povolení k pobytu v České republice. „Cizince jsme eskortovali k dalším úkonům do Hradce Králové, kde jim bude ukončen pobyt na území a stanovena lhůta k vycestování,“ dodala mluvčí. Případ tak bude řešit odbor cizinecké policie krajských policistů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Kuks, kontrolní stanoviště, kontrola, policie, foto, video, Trutnovsko, omezení, doprava, zima, bageta, Trutnov, okres Trutnov, Jaroměř, Den svatého Valentýna, Tomáš Nosek, Cizinecká policie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvhodnější výstroj policistů na kontrolních stanovištích? Teplé oblečení, čaj a bageta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.