Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na strach nebyl čas. Věděli jsme, co máme dělat, vzpomíná na bombové útoky v Afghánistánu voják z Hradce Králové

Řada českých vojáků nasazuje život na zahraničních misích. Jeden z nich je i rodák z Hradce Králové, kterému budeme říkat rotný JL. Slouží u protiletadlového pluku ve Strakonicích. Letos v létě ho čeká jeho druhá mise v Litvě, ta první byla v Afghánistánu, kde zažil i bombové útoky.

JL působil v Afghánistánu přes půl roku v rámci leteckého poradního týmu. Jeho pevné jádro tvořili příslušníci 22. základny vrtulníkového letectva z Náměště nad Oslavou a pražské Hradní stráže. Jejich hlavním úkolem byl výcvik a výuka pilotů i techniků vzdušných sil afghánské armády. Rotný JL byl součástí skupiny ochrany, tedy takzvaných Guardian Angels (strážní andělé). Tato jednotka měla na starosti ochranu českých a koaličních lektorů.

„Náročná pro mě byla spíš příprava než samotné nasazení. Absolvovali jsme několikaměsíční výcvik, při kterém byl kladen důraz na střeleckou a taktickou přípravu. Součástí byl i specializovaný kurz ochrany osob. Všechny činnosti jsme museli mít dokonale nadrilované,“ popsal rotný JL. Většina přípravy se odehrávala v Náměšti nad Oslavou nebo Vyškově.

Každodenní pracovní náplní v České republice byla pro rotného JL obsluha radiolokačního čidla. Ochrana osob a účast ve strážných andělech pro něj bylo něco zcela jiného. Z vojenského hlediska byla mise v Afghánistánu akce, která se vymykala jeho běžné činnosti ve Strakonicích.

Raketové útoky na základnu

Rotný JL během nasazení v Afghánistánu zažil i několik raketových útoků na základnu. „Byli jsme dobře vycvičení. Věděli jsme, co máme dělat,“ vysvětluje. Zároveň dodává, že na strach nebyl čas.

Podle jeho slov si člověk na život v takovém prostředí zvykne velice rychle. „Ačkoliv jsme byli v pohotovosti 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, měli jsme čas i na odpočinek. Jistě mi scházela rodina a přítelkyně, ale byli jsme v kontaktu,“ dodává rotný.

Jeho blízcí se s jeho účastí na zahraniční misi vyrovnali relativně rychle. JL svoji přítelkyni i příbuzné upozorňoval na to, že až nastane příležitost, chopí se ji. Se všemi byl v kontaktu pouze pomocí dopisů a krátkých telefonátů.

„Když jsem viděl, v jakých podmínkách žijí lidé v Afghánistánu, uvědomil jsem si, že se tady máme dobře,“ říká rotný. Podle jeho slov to pro něj byla obrovská osobní i profesionální zkušenost. Zdokonalil se ve střeleckých a dalších vojenských taktikách. „Dokonce jsem si procvičil i angličtinu,“ pochvaluje si.

Nová mise, nový protivník – koronavirus

Stejně jako další vojáci, se i rotný JL zapojil do boje s koronavirem. Během loňského listopadu pomáhal tři týdny v nemocnici v Rokycanech. „Byly to smutné okamžiky, když nám někteří lidé skoro umírali pod rukama. Zažili jsme zde ale i hezké chvíle, když se pacienti uzdravovali. Byli spokojení s naší prací a byli rádi, že zde jako vojáci pomáháme,“ zavzpomínal na službu na covidovém oddělení.

V armádě rotný JL slouží od roku 2010 a jeho práce ho baví a naplňuje. Kvůli možnosti povýšení nyní začal studovat vysokou školu. „Kdo se snaží a vzdělává se, má v armádě možnost postupu. Ani já bych se v budoucnu nebránil povýšení,“ prozradil devětadvacetiletý voják.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AČR

Štítky armáda, rotný, Afghánistán, válka, útok, bomba, Guardian Angels, strážní andělé, Hradec Králové, Strakonice, Litva, Náměšť nad Oslavou, Hradní stráž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na strach nebyl čas. Věděli jsme, co máme dělat, vzpomíná na bombové útoky v Afghánistánu voják z Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.