Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve východních Krkonoších spadla lavina. Jeden člověk zemřel

, aktualizováno 15. února 2021, 16:54

Ve východních Krkonoších dnes v lavině zahynul sedmnáctiletý skialpinista, druhý pětačtyřicetiletý přežil. Lavina, kterou strhli, sjela od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. Podle České televize byli oba muži z Trutnovska. Okres Trutnov je jedním ze tří regionů v zemi, kde od pátku kvůli nadprůměrnému šíření koronaviru platí omezení volného pohybu lidí. V Krkonoších platí v lavinových katastrech druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

Na místě zasahovaly také dva vrtulníky, zraněného skialpinistu přepravil jeden z nich do traumacentra liberecké nemocnice.

"Podle našich informací byli v lavině dva lidé, jeden utrpěl středně těžké zranění, ale byl při vědomí. Druhého horská služba našla, ale bez známek života. Zranění nebyla slučitelná se životem," řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta. Podle náčelníka Horské služby Krkonoše Pavla Jirsy lavina spadla na českou stranu směrem do Obřího dolu.

"Přeživší muž utrpěl pohmožděniny, otřes mozku, zlomeniny končetin, je podchlazen a byl transportován do traumacentra do liberecké nemocnice," řekl mluvčí královéhradecké krajské záchranky Ivo Novák.

Zdravotničtí záchranáři dostali informaci o neštěstí ve 12:38. Na místě zasahovaly dva vrtulníky, jeden z Hradce Králové a druhý z Liberce. "Byl aktivován i liberecký vrtulník, obvykle platí, že na jednoho zraněného při lavině připadá jeden vrtulník," řekl lékařský náměstek Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Anatolij Truhlář.

Zásah záchranářů byl velmi náročný. "Když je lavinová nehoda, posádka je vystavena sekundárnímu pádu laviny. Všichni, kteří pátrají v laviništi, si musejí počínat maximálně obezřetně," řekl mluvčí královéhradecké krajské záchranky Ivo Novák.

Při druhém lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné. Podle ranního hlášení Horské služby Krkonoše sněhové profily v lavinových lokalitách vykazovaly slabou až střední stabilitu.

"Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, výjimečně i při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi," uvedli ráno zástupci krkonošské horské služby.

Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá, lze očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu, uvedla horská služba.

Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v této zimní sezoně poprvé vyhlášeno 4. ledna, od kdy platil první stupeň. Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním lavina v Krkonoších zabila na konci prosince 2008 šestatřicetiletou skialpinistku, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Pády lavin v České republice: 

14. března 1998 - V Krkonoších traverzovali dva horolezci v Labském dole přes Astmanovu plošinu. Při sestupu žlabem se utrhl sněhový převis a muži spadli z asi 200metrové výšky a zahynuli.

25. ledna 2006 - Na hoře Smrk v Moravskoslezských Beskydech smetla lavina lyžaře. Po několika hodinách jej záchranáři našli mrtvého pod třiceticentimetrovou vrstvou sněhu. Lyžoval společně s kamarádem v zakázaném pásmu.

26. prosince 2008 - Mezi Luční boudou a Svatým Petrem v Krkonoších v takzvané Červinkově muldě spadla lavina na šestatřicetiletou skialpinistku. Záchranáři ji vyprostili po třech hodinách pátrání, vrtulník podchlazenou ženu převezl do hradecké nemocnice, kde večer zemřela.

13. února 2009 - Osmnáctiletého snowboardistu z Uničova na Olomoucku zasypala lavina v zakázané oblasti Velkého kotle v Jeseníkách. Utrpěl mnohočetná zranění, kterým podlehl v sanitce.

30. ledna 2010 - Po pádu sněhového převisu zahynul na kopci v Měděnci na Chomutovsku třináctiletý chlapec. Druhý, patnáctiletý, chlapec se ze sněhu vyprostil. Šlo o sněhový sesuv, který nebyl regulérní lavinou, ale je označovaný jako sněhový splaz.

31. ledna 2010 - Ve Velkém Kotli v Jeseníkách zasypala lavina pětatřicetiletého skialpinistu, mnohačetná zranění nepřežil.

5. února 2015 - Při pádu laviny v Malé Studniční jámě v Krkonoších zemřel mladý lyžař. Další dva lyžaři ve věku kolem 30 let pád laviny přežili, jeden z nich skončil se zraněním v nemocnici.

15. ledna 2021 - V Jeseníkách kolem 13:00 spadla ve Velkém Kotli lavina. Zasypala jednoho člověka, byl nalezen v bezvědomí. Resuscitace byla neúspěšná a skialpinista zemřel.

15. února 2021 - Po pádu laviny v Krkonoších blízko Slezského domu u Sněžky jeden člověk zemřel a jeden je zraněný.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba

Štítky ČR, rekreace, počasí, neštěstí, lyžování, laviny, Krkonoše, FLEŠ, lavina, úraz, horská služba, Česká televize, Obří důl, Slezský dům, Trutnov, okres Trutnov, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve východních Krkonoších spadla lavina. Jeden člověk zemřel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.