Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zkušební testování žáků na koronavirus by se podle Babiše mělo konat ve čtvrtek

Ve čtvrtek by se v Česku mělo konat zkušební testování školáků, které nejspíš proběhne v Sedlčanech. Dnes ráno to na kbelském letišti řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Ten měl dnes odletět do Rakouska, kde se měl seznámit s postupem testování ve školách, svou cestu však kvůli počasí musel zrušit. Odletět by totiž bylo možné až v 11 hodin, a to by se Babiš poté nestihl vrátit na jednání vlády. Kabinet dnes bude jednat o návrhu pandemického zákona i o nabídce antigenních testů.

Testování proběhne v Sedlčanech

V ČR ve čtvrtek proběhne jedno zkušební testování žáků, myslím v Sedlčanech,“ řekl Babiš.

Premiér měl v Rakousku navštívit vídeňskou školu Komenského. Setkat se měl s rakouským kancléřem i ministrem školství. Babiš zmínil, že by se návštěva mohla uskutečnit případně příští středu.

Po vzoru Rakouska

Ve Vídni a Dolních Rakousech se začalo ve školách testovat před týdnem, ode dneška se po prázdninách připojí zbytek Rakouska. Mladší školáci si dělají test dvakrát týdně. Starší žáci se dělí na dvě skupiny. První chodí do školy v pondělí a úterý, druhá ve středu a ve čtvrtek. V pátek mají společnou on-line výuku. Test si dělají v den nástupu do třídy.

Podle Babiše se v Rakousku otestovalo dosud asi 470 tisíc žáků, pozitivní výsledek vyšel asi 180 z nich. Premiér uvedl, že podle odezvy jsou testy pro děti vhodné, vede se ale debata o jejich efektivitě. „Máme kontakt na distributora. Vláda musí prodiskutovat, jaké jsou možnosti, jestli tento test je nejlepší,“ uvedl Babiš.

V Rakousku se ve školách využívají antigenní testy LEPU čínského výrobce, které v Česku dodává firma QuickSeal. Podle jejího zástupce by materiál mohl dorazit do jednoho měsíce od objednání.

V Česku je asi 60 druhů antigenních testů

Kabinet by se měl dnes ale seznámit s nabídkou všech dostupných testů. V Česku se podle premiéra používá asi 60 druhů antigenních testů. Ministerstvo zdravotnictví má podle účinnosti a ceny doporučit ty, které jsou vhodné k testování školáků. Babiš předpokládá, že by testovací materiál pro školy nakupovala Správa státních hmotných rezerv.

Podle instruktážních videí rakouského ministerstva školství mají mladší žáci na lavici před vyučováním obálku s testem. V ní je tyčinka pro výtěr z nosu, a to z kraje u nosní dírky. Po nakapání přiloženého roztoku na tyčinku je do čtvrt hodiny výsledek. Podobné testy používají i starší žáci, na výsledek ale čekají asi půl hodiny.

V úterý bude o testování jednat vladní rada pro zdravotní rizika

V úterý by o testování měla jednat vládní rada pro zdravotní rizika. Ministerstvo zdravotnictví má připravit plán testování ve školách a také očkování učitelů a dalších školských pracovníků. Podle Babiše je to téměř 270 tisíc lidí. Maturanti a žáci posledních ročníků by se měli podle plánu do škol vrátit za dva týdny –⁠ 1. března.

Máme málo času. Je potřeba, aby ministerstvo zdravotnictví k tomu zaujalo jasné stanovisko, aby tyhle dvě operace –⁠ očkování učitelů a zaměstnanců škol a testování žáků –⁠ v podstatě byly nějak časově sladěny a naplánovány,“ uvedl premiér. Dodal, že „logisticky náročnou operaci“ dostal za úkol připravit Ústřední krizový štáb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, Rakousko, Babiš, koronavirus, školy, žáci, testování, Andrej Babiš, Česko, rychlý antigenní test, Sedlčany, ANO 2011, pandemický zákon, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Správa st

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkušební testování žáků na koronavirus by se podle Babiše mělo konat ve čtvrtek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.