Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Městskou dopravu v Hradci Králové využívá stále méně lidí. Počet cestujících klesl o třetinu

Pravděpodobně pandemie má za následek vysoký pokles cestujících hradecké MHD. Podle Dopravního podniku Hradec Králové využilo v loňském roce spoje o 30 procent méně cestujících. Pro společnost to v praxi znamená ztrátu kolem 40 milionů korun. Vedení se proto rozhodlo odložit nákup nových autobusů.

Počet přepravených cestujících do loňského roku pravidelně stoupal. V roce 2019 to bylo 38 milionů lidí, což bylo nejvíc za posledních 12 let.

"Standardní tržby za rok jsou v objemu 125 milionů korun, loni jsme měli propad 41 milionů korun, tedy asi o jednu třetinu. Co se týče propadu počtu cestujících a tržeb, tak dosud se nic takového nestalo," řekl ředitel Dopravního podniku Hradec Králové Zdeněk Abraham. A situace nevypadá dobře ani začátkem letošního roku. Jen během ledna přišel podnik o dalších pět milionů korun.

Městská hromadná doprava v Hradci Králové stále jezdí v takzvaném prázdninovém režimu. Podle Abrahama by pomohl návrat dětí do školy. I proto se podnik rozhodl šetřit a odložit nákup nových šesti autobusů za 50 milionů korun.

Dobrou zprávou je alespoň to, že pandemie nezpůsobila výpadek řidičů. "Řidičů máme dostatek. Jediné, co nám trochu hází klacky pod nohy, je uzavření autoškol, nemůžeme proškolovat naše nové řidiče. Potřebujeme nahradit asi 14 řidičů, kteří letos jdou do důchodu," řekl Abraham.

Viry v hradecké MHD pravidelně ničí ozon, folie proti covidu se neosvědčily

V době pandemie Dopravní podnik města Hradce Králové pro bezpečnost cestujících denně dezinfikuje všechny své vozy. Zhruba jednou měsíčně také celý interiér vyčistí ozonem, který působí jako prevence šíření bakterií i virů. Dopravnímu podniku se...

Poslední nové autobusy podnik vypustil v lednu

Poslední nové vozy Dopravní podnik Hradec Králové pořídil v polovině října a v polovině listopadu. Šlo o pět nízkopodlažních, třídveřových dieselových autobusů. Ty jsou vybavené například USB porty pro nabíjení mobilních telefonů. Zároveň mají bezpečností kamery, které nahrávají cestující jak uvnitř autobusu, tak v jeho blízkosti. 

„Je to bezesporu krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů a zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus. Záznamy můžeme použít i při řešení případných sporů mezi cestujícími a řidiči.“ sdělil ředitel Dopravního podniku Hradec Králové.

Dopravní podnik se k podobnému kroku rozhodl i z důvodu, že roste počet řidiček autobusů MHD. Záznam z kamer se zaznamenává na externí disk. Pokud obsluha kamerového systému nerozhodne jinak, původní záznam se smaže a nahradí novým. Systém tak bude staré záznamy přemazávat a nahrazovat novými. Podobný systém funguje například u autokamer.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města Hradec Králové

Štítky MHD, doprava, cestující, Hradec Králové, pandemie, pokles, autobus, novinky, dopravní společnost, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městskou dopravu v Hradci Králové využívá stále méně lidí. Počet cestujících klesl o třetinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.