Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Lyžařská střediska zatím nedostala od ministerstva ani korunu. Žádosti z dotačního programu budou přijímány příští týden

Hory zasypal další sníh a vleky stále stojí. Lyžařská střediska jsou uzavřena na nařízení vlády od 27. prosince v rámci boje proti pandemii koronaviru. Provozovatelé těchto středisek mají dostat odškodné za dobu, kdy nemohou své vleky a lanovky provozovat. Střediska ale zatím nedostala z programu podpory podnikatelů Covid – Sport III Lyžařská střediska ani korunu.

Finanční ztráta lyžařských areálů v republice dosahovala před měsícem k více jak jedné miliardě korun. Největší ztráty byly o vánočních svátcích. Další probíhají v těchto dnech a probíhat budou i v následujících týdnech, kdy jsou jarní prázdniny.

V takto exponovaných obdobích jsou například v Říčkách v Orlických horách tisíce návštěvníků. Záleží i na podmínkách konkrétních dnů. „V těch opravdu vydařených dnech návštěvnost dosahuje hodnoty někde mezi 2,5 až 3 tisíci lyžařů,“ říká Jan Duffek ze Ski centra Říčky v Orlických horách.

V lyžařském areálu Ski Aldrov – Vítkovice v Krkonoších, tvoří jarní prázdniny po Vánocích hlavní příjem areálu. Jedná se o přibližně 15 tisíc návštěvníků.

Finanční ztráta středisek

Ve Skicentru v Říčkách v Orlických horách přicházejí v hojně navštěvovaných dnech o svátcích a prázdninách o stovky tisíc korun. Od začátku zimy přišli na tržbách o přibližně 17 až 20 milionů korun.

Kalkulaci už mají vyčíslenou i v Aldrově. „Vše záleží na tom, jestli nám vláda umožní ještě tuto sezónu otevřít. Zatím jsme nedostali ani korunu. To znamená zatím jsme přišli o 100%, v číslech zhruba o 10 miliónů,“ uvedl starosta Vítkovic Milan Rychtr.

Vláda podle Asociace horských středisek bere skiareály jako rukojmí. Situace se tak stává neúnosnou. „Vláda nemá jediný důkaz o větším možném nakažení na horách, je to jenom politická hra,“ dodává Rychtr.

Na horách je podle ministerstva zdravotnictví vyšší riziko nákazy

K vyjádření ministerstva zdravotnictví o tom, že je na horách vyšší riziko nakažení koronavirem a proto musí být areály uzavřené, si myslí své i Jan Duffek. „Otevírá se mi kudla v kapse, když to slyším. Z mého pohledu je to absolutní plácnutí do vody, které je podloženo tak akorát tím, co lidi říkají na sociálních sítích a jak se bude té sebrance u moci vyvíjet předvolební preference. Týden před tím říkal ten samý ministr, že lyžování je minimálně riziková aktivita. V kombinaci těchto dvou výroků bych se tedy logicky domníval, že pokud jsou zavřené areály a lidé si stejně vozí covid z hor, tak je potřeba otevřít střediska, aby někdo zavedl a dohlížel na dodržování pravidel v areálech,“ doplňuje.

V Aldrově už sezónní zaměstnance nemají a s těmi kmenovými případné znovuotevření nedají. Starosta Vítkovic proto doufá, že dohodnutí zaměstnanci budou k dispozici. 

V některých střediscích v loňském roce investovali provozovatelé nemalé peníze do vybavení. Třeba v Říčkách mají novou šestisedačkovou lanovku za 52 milionů korun, kterou si lidé moc neužili. Areály byly v provozu jen mezi 18. a 26. prosincem. Řešit se tak budou i finance.

„Vše bude záležet, jak dopadne nakonec tato zimní sezóna. Jestli tam budou alespoň nějaké tržby nebo jestli skutečně bude možné čerpat nějaké kompenzace. Na základě toho budeme muset nastavit taková opatření, abychom společnost udrželi alespoň v omezeném chodu,“ zakončuje Duffek.

Spuštění příslušeného dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda na jednání 11. ledna letošního roku. Během uplynulého měsíce vypsala výzvu a včera večer ji vyhlásila. Žádosti budou přijímány od 15. února od devíti hodin dopoledne. Ministerstvo průmyslu a obchodu na tento program vyčlenilo miliardu korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/skicentrumricky

Štítky Hory, lyžařské středisko, Ski centrum Říčky, Ski Aldrov, Vítkovice, omezení, dotace, program, Ministerstvo průmyslu a obchodu, COVID-19, pandemie covidu-19, jarní prázdniny, Orlické hory, Říčka (přítok Litavy), Vánoce, Ministerstvo průmyslu a obchodu Česk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská střediska zatím nedostala od ministerstva ani korunu. Žádosti z dotačního programu budou přijímány příští týden  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.