Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do kraje dorazila vakcína společnosti Astra Zeneca. Očkovacích dávek stále není dostatek

Od zahájení prvního očkování dostal Královéhradecký kraj zhruba 24,6 tisíc dávek. Více než 18 tisíc z nich už bylo vyočkováno. V regionu se v těchto dnech očkuje vakcínou od Pfizer/BioNTech a Moderna. Nyní se přidá i vakcína společnosti Astra Zeneca. Kvůli nedostatku vakcíny se v kraji zatím neotevírají velkokapacitní centra. Očkuje pouze sedm nemocnic.

"V neděli bylo proočkováno 18.273 dávek vakcíny ze zhruba 24,6 tisíc dávek, které do našeho kraje dorazily. Druhou dávku dostalo už téměř pět tisíc osob a zhruba stejný počet je očkovaných seniorů starších 80 let,“ vysvětluje hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Na další dodávku hejtmanství teprve čeká.

Ze všech podaných dávek jich bylo nejvíce naočkováno ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Vakcínou společnosti Pfizer zde bylo naočkováno přes osm tisíc lidí. Jen 2.400 dostalo druhou várku. V minulém týdnu obdržela nemocnice v Hradci Králové i vakcínu od firmy Moderna. Nyní má nemocnice i vakcínu společnosti Astra Zeneca.

"Vakcína Astra Zeneca v počtu 4.600 dávek dorazila včera. Zhruba 2.200 dávek zůstane v Hradci Králové. Vakcína bude určena především pro zdravotníky a pracovníky sociálních služeb, začneme očkovat co nejdříve," řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

Kromě nedostatku vakcín musí nemocnice v regionu řešit stále nové pacienty hospitalizované s koronavirem. Například ta v Hradci Králové měla ke včerejšímu dni zhruba 220 pozitivně testovaných pacientů. Minimálně 60 z nich je na jednotce intenzivní péče.

"Nemocnice se pohybuje na hraně svých kapacit, především kvůli stále vysokému počtu chybějícího personálu, v nemocnici je nepřítomných více než 300 zdravotníků z celkového počtu 3500," řekl Sochor.

Bez vakcíny nejsou velkokapacitní centra

Královéhradecký kraj má v plánu otevřít několik velkokapacitních center. Největší by mělo vzniknout přímo v areálu nemocnice v Hradci Králové. Další má být na zimních stadionech v Jičíně a Trutnově nebo Rychnově nad Kněžnou. Kvůli nedostatku vakcín jejich přípravu kraj zastavil.

Krajská strategie předpokládá, že by se první centra mohla otevřít v dubnu. To by mělo do Královéhradeckého kraje pravidelně proudit až 100 tisíc dávek měsíčně. Jejich distributorem po kraji bude Fakultní nemocnice Hradec Králové.

PŘEHLEDNĚ: Kde v Královéhradeckém kraji vzniknou velká očkovací centra?

Jednotlivé kraje v České republice připravují vlastní očkovací strategii, výjimkou není ani Královéhradecký kraj. Ten chce zřídit až deset očkovacích center v kraji. To největší by mělo vzniknout přímo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Situace v Královéhradeckém kraji se nelepší

V Královéhradeckém kraji za poslední týden přibylo 5 489 nových případů nákazy COVID-19. Epidemická situace nadále zůstává nejhorší v okrese Trutnov, kde je nejvyšší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel v rámci celé ČR.

„Situace se v uplynulém týdnu nezlepšila, denní přírůstky nově nakažených dosahovaly v některých dnech až 1.292 nově zjištěných případů nákazy. Jako jednu z možných příčin skokového nárůstu lze očekávat výskyt nakažlivější britské mutace viru, nicméně v našem kraji oficiálně zůstává potvrzen pouze jeden případ,“ vysvětluje Červíček.

V těchto dnech je v regionu přes osm tisíc aktivních případů koronaviru. Jen na Trutnovsku a Hradecku se počet nakažených dostal přes pomyslnou hranici dvou tisíc případů. Nejméně zasaženým okresem je Rychnovsko, zde je necelých 800 případů.

V kraji se neustále testuje na COVID-19 na devíti místech. Za posledních 10 dnů se v regionu provedlo přes 18 tisíc PCR testů. Zároveň kraj ve spolupráci s nemocnicemi a armádou připravuje nasazení mobilních testovacích týmů mimo zdravotnická zařízení v nejpostiženějších lokalitách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Astra Zeneca, očkování, vakcína, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, COVID-19, koronavirus, pandemie, nemocnice, AstraZeneca, Královéhradecký kraj, Pfizer, BioNTech, Martin Červíček, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kraje dorazila vakcína společnosti Astra Zeneca. Očkovacích dávek stále není dostatek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.