Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Krajský úřad zastavil provoz třech ekologicky nebezpečných podniků v Hradci Králové.

Královéhradecký kraj zastavil provoz společnostem, které dlouhodobě porušují ekologická pravidla. Stopku od krajského úřadu dostala například čistírna odpadních vod v Březhradu, chemické čistírny v Kuklenách i dekontaminační a recyklační středisko DEKOS na Pražském předměstí.

O ukončení provozu čistírny v Březhradu rozhodla Česká inspekce životního prostředí. I přesto se provozovatel snažil získat výjimku. Žádost však hejtmanství zamítlo. „Provozovatel totiž neprokázal, že stav zařízení je v řádném stavu, který by vyloučil možnost ohrožení. Zařízení nikdy nebylo uvedeno do plánovaného provozu, takže odtud žádné nebezpečí nehrozí,“ vysvětluje problematiku náměstek Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

První zamítavé stanovisko na provoz čistírny vydal Královéhradecký kraj už v roce 2018. I přesto provozovatel nadále usiluje o změnu integrovaného povolení. Krajský úřad ale řízení zastavil pro nedoplnění žádosti.

Další stopku dostala i chemická čistírna odpadních vod a odpadů v Kuklenách. V tomto případě musí zařízení získat posudek EIA (posudek o vlivu na životní prostředí). Bez tohoto posudku nebude možné vydat změnu integrovaného povolení, o které majitel usiluje.

V současnosti nelze provozovat ani Dekontaminační a recyklační středisko DEKOS na Pražském Předměstí, protože krajský úřad v prosinci 2019 rozhodl o zastavení provozu. Během loňského roku potvrdilo rozhodnutí kraje i Ministerstvo životního prostředí ČR.

„Na základě rozhodnutí krajského úřadu měl provozovatel zahájit odvoz nebezpečného odpadu v rozsahu nejméně 400 tun měsíčně. Provozovatel svou povinnost nesplnil, a tak krajský úřad rozhodl o uzavření provozu. V současnosti se v zařízení nachází ještě dva a půl tisíce tun nebezpečných odpadů,“ dodává náměstek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto svs.cz

Štítky čistička, Hradec Králové, odpadní, voda, Královéhradecký, kraj, společnost, DEKOS, ekologie, příroda, krajský úřad, Královéhradecký kraj, Březhrad, Kukleny, Pavel Bělobrádek, Česká inspekce životního prostředí, KDU-ČSL, Ministerstvo životního prostředí Če

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský úřad zastavil provoz třech ekologicky nebezpečných podniků v Hradci Králové.  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.