Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Armáda odvezla z letňanské nemocnice většinu těžkého materiálu

Armáda odvezla z letňanské polní nemocnice 95 procent svého těžkého materiálu. Na místě jsou ještě například sanitární kontejnery, sklady či manipulační technika. Majitel výstaviště Pavel Sehnal nabídl v dopise ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) prodloužení pronájmu, zmenšení plochy a snížení nájmu o dvě třetiny.

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila loni koncem října kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Vyrostla v halách letňanského výstaviště, pomoc v ní mohlo podle plánů dostat 500 pacientů. Nakonec nebyla aktivována. Fakultní nemocnice Bulovka, pod kterou zařízení spadalo, vyčíslila náklady na nájem, energie a další služby na téměř 100 milionů korun. Důvodem ukončení provozu nemocnice byla finanční náročnost. K rozhodnutí o zrušení podle Blatného vedlo i to, že personál se přednostně posílal do stávajících nemocnic.

Třítýdenní výpovědní lhůta vyprší 19. února. Armáda s likvidací nemocnice začala v pondělí, od té doby z areálu podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové odvezla 95 procent svého těžkého vybavení jako například stany nebo většinu kontejnerů. Na výstavišti stále zůstávají sanitární kontejnery, sklady a manipulační technika. Na odvozu se podílelo šest desítek vojáků. Nyní je v areálu tříčlenná směna. Další vybavení armáda bude odvážet 11. února. Do té doby se z čistírny vrátí lůžkoviny, které do ní byly poslány na dezinfikování. Vojáci je posléze odvezou do skladu Správy státních hmotných rezerv do Opavy.

Na místě také pracují zaměstnanci firmy Linet, kteří balí 500 zdravotnických lůžek. První by měly být z Letňan odvezeny dnes.

Svou činnost v letňanské nemocnici včera ukončili i pražští hasiči, kteří při jejím postavení u výstupu z lůžkové části vybudovali stanoviště dekontaminace. Sloužit mělo k očistě všech zdravotníků, pomocného personálu a vybraného materiálu. Pokud by byla nemocnice aktivována, zařízení by obsluhovali nepřetržitě minimálně čtyři hasiči, sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Na přípravě stanoviště i jeho deaktivaci se podle mluvčího podílela asi dvacítka pražských hasičů.

Server Seznam Zprávy uvedl, že Sehnal nabídl Blatnému, aby se velikost polní nemocnice zmenšila a sestěhovala do jednoho místa, což by vedlo ke snížení nájemného o dvě třetiny či více. Nemocnice by se podle něj ještě neměla rušit, protože počet nakažených neklesá. O nabídce mluvil s poradcem premiéra Romanem Prymulou, který podle něj myšlenku podpořil.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR | Zdroj ČTK

Štítky armáda, nemocnice, Letňany, koronavirus, covid-19, materiál, kontejner, Jan Blatný, Pavel Sehnal, ANO 2011, Nemocnice Na Bulovce, Magdalena Dvořáková, Roman Prymula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda odvezla z letňanské nemocnice většinu těžkého materiálu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.